Начало Свят Швеция си иска 43-годишен дълг от Северна Корея за коли Volvo

Швеция си иска 43-годишен дълг от Северна Корея за коли Volvo

1758

Швеция отново е настояла КНДР (Корейската Народно-Демократична Република) да погаси дълг с 40-годишна давност за доставени автомобили Volvo, съобщава радиостанция „Гласът на Америка“, като се позовава на доклад на шведската компанията за външна търговия EKN.

Според данните, през 1974 г. КНДР е получила от Швеция наколко хиляди автомобила Volvo, както и други стоки на обща стойност 73 млн. щатски долара. Под различни предлози от Пхенян досега така и не са превели парите и с лихвите сумата е скочила 4,5 пъти – до 330 млн. долара. В доклада на EKN се посочва, че това е 45% от общия дълг на непогасените задължения на 16 държави към Швеция.

„Северна Корея по никакъв начин не реагира на нашите искания за погасяване на дълговете. Всъщност, това е единствената държава, която дължи пари на Швеция и дори не се е опитала да върне част от тях“, се казва в съобщението.

Властите в Швеция всяка година поне 2 пъти се обръщат към тези в КНДР с искане за уреждане на отношенията и само преди дни отново са изпратили писмо до Пхенян. Отговор обаче няма и най-вероятно няма и да има. Правителството на скандинавската държава вече е декларирало съгласие за споразумение за разсрочено погасяване на дълга, но е категорично, че няма как той да бъде опростен.

Швеция е известна с това, че никога не опрощава дълговете на други държави. В същото време вече Русия се отказа от 10 млрд. долара, които има да получава от комунистическата държава на корейския полуостров.

предишна статияВ Полша направиха автомобил за задръствания (СНИМКИ)
следваща статияОпасно време: Червен код за обилни валежи е обявен в Бургас, оранжев – в 3 области