Начало България Опасно време: Червен код за обилни валежи е обявен в Бургас, оранжев...

Опасно време: Червен код за обилни валежи е обявен в Бургас, оранжев – в 3 области

1291

Червен предупредителен код за обилни валежи е обявен в Бургаска област. На места в областта регистрираното количество на валежа вече е над 100 л/кв.м. През деня валежите ще продължат. Ще духа силен североизточен вятър с пориви до 24 м/сек.

Предупреждението от втора степен остава за 3 области – Кърджали, Хасково и Ямбол.

В други 12 кодът е жълт – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Добрич и Варна.

От Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науката съобщиха, че валежите в Северна България ще започнат да спират, а до края на деня на места облачността ще се разкъса.

Ще духа до умерен, а в източните райони и временно силен североизточен вятър. Температурите ще се понижат още и максималните ще бъдат между 8 и 13 градуса, в София – 8.
В планините ще облачно и мъгливо. На много места ще вали дъжд, над 1700 метра – сняг. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 7, а на 2000 метра – около 1 градус.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. На места, главно по южното крайбрежие валежите ще са значителни. Ще духа силен север-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 10-15 градуса.
Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за октомври.

През нощта валежите навсякъде ще спрат, най-късно в югоизточните райони. Утре и в петък ще има променлива облачност, намаляваща и до предимно слънчево. Вятърът ще е от запад-северозапад, слаб до умерен. Бързо и чувствително ще се затопли.

През почивните дни и в началото на следващата седмица облачността ще се увеличи, на места ще превали дъжд. С усилване на вятъра от северозапад, в неделя временно и от север-североизток, температурите отново бързо ще се понижат. В планините над 1400 м ще превали сняг.

предишна статияШвеция си иска 43-годишен дълг от Северна Корея за коли Volvo
следваща статияАмериканците с бял цвят на кожата се чувстват дискриминирани