Начало Здраве Целулитът и килограмите, спрете да вярвате в този широко разпространен мит

Целулитът и килограмите, спрете да вярвате в този широко разпространен мит

842
целулитът

Онези досадни трапчинки около бедрата и дупето, които ви карат да се гърчите при мисълта да изложите краката си през летните месеци? Това е целулит. Според Healthline, целулитът „се образува, когато мастната тъкан дълбоко в кожата се притиска към съединителната тъкан.“ И познай какво? Това е напълно нормално.

Въпреки ролята, която тя може да играе в негативния образ на тялото на хората – особено в сравнение с перфектните тела, наблюдавани в Instagram или на корицата на списания – важно е да запомните, че почти всички жени се справят с целулита.

Базираният в Ню Йорк козметичен дерматолог Денди Енглман казва за Cosmopolitan, че около 93% от жените имат целулит по тялото си и това е нещо, което става по-видимо, когато телата на жените се променят. И все пак, за съжаление има много стигма около целулита и много жени са склонни да се отърват от него. Но не винаги е толкова просто. Целулитът се причинява от множество фактори от възрастта до хормоните. Ето защо трябва да спрете да вярвате в този широко разпространен мит.

Целулитът не е нещо, което имат само хората с наднормено тегло

Въпреки общоприетото схващане, тези с наднормено тегло не са единствените хора, които имат видим целулит по тялото си. Както каза Енгълман, почти 93% от жените имат целулит, но според Световната здравна организация през 2016 г. 40% от жените са с наднормено тегло. Ясно е, че има огромен процент от жените, които не се борят с излишни килограми, но те също имат целулит.

Но ако целулитът не се причинява само от трупане на килограми, от какво се причинява? Според Healthline целулитът може да се дължи на редица фактори. А именно възрастта (която води до загуба на колаген и лоша циркулация на течностите, което води до по-видим целулит), фамилна анамнеза и хормони. Medical News Today цитира естроген, инсулин, норадреналин, хормони на щитовидната жлеза и пролактин като „част от процеса на производство на целулит“.

По-специално естрогенът е важен, когато става въпрос за целулит. PureWow съобщава, че естрогенът води до по-тънка кожа, което може да увеличи видимостта на целулита в сравнение с мъжете. Също така, когато жените остаряват, нивата на естроген намаляват, което от своя страна може да доведе до по-нисък кръвен поток и уголемени мастни клетки (които всички имаме) под кожата.

предишна статияМогат ли американците да посещават ресторанти, ако са ваксинирани срещу COVID-19?
следваща статияМалки хитринки за спокоен и пълноценен сън