Начало Здраве Какво би станало ако ядем храна с плесен

Какво би станало ако ядем храна с плесен

1655
храна плесен

Често се случва хранителните продукти да мухлясат, ако не се спазват условията за съхранение или срокът на годност е изтекъл. Но какво се случва, ако човек не е забелязал плесен върху храна и я е изял?

Плесеновите гъби са различни.

Много от тях се използват от хората в производството. Например щамът Aspergillus niger се използва за синтезиране на лимонена киселина от въглехидрати. Penicillium chrysogenum се използва за производството на антибиотика пеницилин. Някои видове плесен на един и същи род – Penicillium roqueforti и P. camemberti – се използват за създаване на сини и бели сирена.

Повечето от плесените, открити в храната,

са негодни за консумация. Невъзможно е да се разграничи „благородна“ гъбичка от която и да е друга с просто око, така че ако забележите плесен върху храна, която обикновено не трябва да я съдържа, най-добрият вариант е внимателно да изхвърлите разваления продукт. Опасността от тези микроорганизми се крие преди всичко във факта, че когато растат върху основата, много от тях отделят токсини. Например Aspergillus fumigatus и Aspergillus flavus, които заразяват ядки, семена и зърнени храни, могат да отделят алфатоксини, вещества, които са смъртоносни за хората, които са не само токсични, но също така могат да причинят рак на черния дроб. Количеството на тези съединения зависи от времето, което гъбичките са прекарали на повърхността на субстрата, но дори и в малки дози, микотоксините могат да причинят сериозни заболявания.

Токсинът Т-2,

който се произвежда от гъби от рода Fusarium, може да причини токсична агранулоцитоза при хората – намаляване на броя на белите кръвни клетки, което прави тялото податливо на бактериални и гъбични инфекции.

Друга опасност от развитие на плесен върху храна

са техните спори. Мухълът се размножава, като разпространява спорите си във въздуха. Попадайки в белите дробове на човек, тези клетки могат да провокират нарушения на дихателната система, например пристъп на астма. В някои случаи могат да възникнат по-тежки състояния, като белодробна кандидоза, инфекция, причинена от гъбички от рода Candida. Въпреки факта, че прогнозата за такива заболявания е благоприятна, те могат да причинят много неудобства и да причинят усложнения. Ако се чувствате зле или други неприятни симптоми, трябва да посетите вашия лекар възможно най-скоро.

Забавянето може да влоши болестта и дори да доведе до смърт.

предишна статияНа една от зодиите днес ѝ предстои да вземе много важно решение
следваща статияГригор Димитров отново с блестяща победа в Мелбърн