Ники Лауда
На снимката: Ники Лауда и Люис Хамилтън

Големите съперници във „Формула 1“, „Ферари“ и „Мерцедес“ ще загърбят различията си за предстоящото състезание за „Гран при“ на Монако тази неделя, за да отдадат почитат на легендата на „Формула 1“ Ники Лауда.

Трикратният световен шампион почина вчера на 70-годишна възраст, а в богатата си кариера той постигна успехи, както с тима на „Ферари“, така и с този на „Мерцедес“. Кончината на Лауда ще бъде отбелязана тази неделя преди началото на най-известното и престижно състезание в календара на „Формула 1“ – „Гран при“ на Монако. Надпреварата ще започне с минута мълчание, а болидите на „Ферари“, „Мерцедес“ и „Макларън“ ще бъдат специфично брандирани в памет на Лауда.

Австриецът е печелил два пъти „Гран при“ на Монако с отбора на Ферари през 1975-та и 1976-та година, като именно с италианския тим той става двукратен световен шампион, преди да премине в „Макларън“ и отново да завоюва титлата във „Формула 1“ през 1984-а година. В последните шест и половина години Лауда изпълняваше ролята на неизпълнителен директор на „Мерцедес“ и според мнозина именно той е в основата на невероятни успех на отбора в последните години – пет поредни титли при пилотите и конструкторите.

По-рано днес петкратният световен шампион Люис Хамилтън помоли да бъде извинен от медийните си задължения преди откритите тренировки за предстоящото състезание, тъй като е твърде разстроен от кончината на Лауда. Бе отменен и утрешният брифинг на боса на „Мерцедес“ Тото Волф, който също бе близък с австриеца.

предишна статияВиртуален Путин ще води чат-шоу по Би Би Си
следваща статияКолекциите на „Prada“ остават без естествена кожа