концерт барселона

На 27 март 2021 г. Двореца на спорта „ Сант Жорди“ в Барселона отново отвори врати, за да бъде домакин на голямо събитие: концерт, предложен от групата „Любовта на лесбийките“ пред 4,592 души, които не трябваше да спазват социалната дистанция от метър и половина. Сега, месец след това, резултатите от пилотния тест са известни: само двама заразени. Как го направиха?

Ключът се крие в предприетите по-рано мерки. Същия ден, в който каталунската група излезе на сцената, присъстващите бяха подложени на антигенен тест. С резултатите от тези тестове организацията разреши достъп само на онези хора, които са имали отрицателен тест: те можеха да се насладят на песните на „Любовта на лесбийките“ с маска, но без да се налага да спазват наложеното безопасно разстояние, за да ограничат заразяване, обяснява „Ту отро диарио“.

Резултатите от експеримента

Месец след проведения концерт в Барселона бяха известни резултатите, потвърждаващи, че концерта „не беше супер заразно събитие“ благодарение на приетите мерки. Пилотният тест беше популяризиран от „Festivals x la Cultura Segura“, организация, съставена от организатора The Project и най-важните фестивали в Каталуния. Здравните служители обединиха сили със службата за епидемиологично наблюдение на Министерството на здравеопазването на Женералитета на Каталуния, за да анализират събитието.

Лекарите Борис Револо, Хосеп Мария Либре и Бонавентура Клотет от Университетска болница „Братя Триас и Пуйол“ разкриха, че за четиринадесетте дни след концерта са открити само шест асимптоматични или леко засегнати позитиви. От тези случаи те знаят, че при четири от тях предаването е било извън концерта, а от другите два не знаят произхода му.

Тази цифра би означавала 130,7 случая на 100 000 жители и в рамките на една и съща възрастова група и период от време би означавала 259’5 случая. Цифри, които са ги накарали да се уверят, че експеримента е бил успешен: „Може да се каже, че в деня на концерта беше по-безопасно да бъдеш в Двореца на спорта „Сант Жорди“, отколкото извън него“. По този начин се отварят вратите за безопасна организация и реализация на големи събития.

„Любовта на лесбийките“ благодари на всички, които повярваха в експеримента и се възползваха от възможността да твърдят, че културата е безопасна: „За пореден път се доказа, че културата е безопасна. Така че нека действаме разумно, но също така и адекватно. Можете да бъдете смели, когато има гаранции, защото именно това отличава смелостта от безразсъдството. Данните се оказаха правилни ”.

предишна статияМанчестър Сити все по-близо до финала след зрелищен обрат в Париж
следваща статияПочина испанският комик Хуан Борха (El Risitas)