Начало Свят Украйна твърди, че на 24 март е ударила 4 руски кораба

Украйна твърди, че на 24 март е ударила 4 руски кораба

59
Украйна твърди, че на 24 март е ударила 4 руски кораба

Военноморските сили на Украйна съобщиха днес, че в неделя са ударили четири военни кораба на Русия върху анексирания Крим, предава Агенция Франс Прес.

„На 24 март, освен големите кораби амфибии „Ямал“ и „Азов“, украинските сили за отбрана успяха да ударят разузнавателния кораб „Иван Хурс“ и големия кораб амфибия „Константин Олшански“, обявиха украинските военноморски сили във „Фейсбук“.

Киев вече обяви в неделя, че удари и корабите „Ямал“ и „Азов“, както и комуникационния център и други инфраструктури на руския Черноморски флот.

Украйна удари с ракетата „Нептун“ десантния кораб „Константин Олшански“, който Русия отне през 2014 г., заяви тази сутрин говорителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук, цитиран от Ройтерс.

Украйна потопи още един руски кораб в Черно море (ВИДЕО)

„Понастоящем този кораб е небоеспособен“, каза Плетенчук по украинската национална телевизия.

Русия отне „Константин Олшански“ от Украйна през 2014 г., когато руските сили установиха контрол върху по-голямата част от украинския военноморски флот и окупираха Кримския полуостров, припомня БТА.

Корабът „беше ремонтиран и се готвеха да го използват срещу Украйна, но за зла участ бе взето решение да бъде поразен“, каза Плетенчук.

Говорителят отбеляза, че за удара срещу „Константин Олшански“ е използвана противокорабна ракета „Нептун“ от украинско производство.

Русия съобщи в събота, че е отблъснала масирана ракетна атака на Украйна срещу Севастопол, като уточни, че е свалили „повече от десет ракети“.

За двете години, откакто руските сили нахлуха в Украйна, силите на Киев успяха да отблъснат руския Черноморски флот с помощта на ракети и безпилотни дронове, което даде възможност за отварянето на морски коридор за износ на украинско зърно, отбелязва Агенция Франс Прес.

В началото на този месец украинският президент Володимир Зеленски изрази удовлетворението си от успешната атака срещу руски кораби, като заяви, че „руските терористи в Черно море нямат къде да се скрият“.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНов скандал в Унгария: Висши чиновници заличавали веществени доказателства, за да прикрият корупция
следваща статияВ синхрон: ГЕРБ, ДПС и прокуратурата влязоха в сблъсък с комисията за Нотариуса