Начало България В синхрон: ГЕРБ, ДПС и прокуратурата влязоха в сблъсък с комисията за...

В синхрон: ГЕРБ, ДПС и прокуратурата влязоха в сблъсък с комисията за Нотариуса

54
Мартин Божанов-Нотариуса
Мартин Божанов-Нотариуса

Синхронно сили от ГЕРБ и ДПС са използвали парламентарната комисия, която разследва дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса, за политически цели.

Въпреки липсата на достатъчно присъствие на депутати в залата, председателят на комисията Никола Минчев от ПП-ДБ започна заседанието. Депутатът Хамид Хамид от ДПС поиска спиране на заседанието заради недостатъчен брой присъстващи.

След отказа на председателя да прекрати заседанието, Хамид заплаши, че ще подаде искане за отстраняването на Минчев от поста му и напусна заседанието.

По-късно се появи депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който обвини ПП-ДБ в провеждане на предизборна кампания, определи инцидента като предизборен цирк и предложи на залата да бъде наречена „Предизборен щаб“.

Градският прокурор на София и други магистрати от разследването на антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ бяха изслушвани от специалния прокурор Даниела Талева по въпросите около групата на Мартин Божанов, прозван Нотариуса, който беше обект на бойкот от страна на депутати от ГЕРБ и ДПС.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ отхвърли обвиненията и посочи, че преди разкола между властта са оценявали работата на тази комисия като много важна.

Опозиционните партии също се намесиха в случая. Гроздан Караджов от ИТН обвини магистратите в залата, че са били използвани за предизборни цели, докато Атанас Зафиров от БСП заяви, че не желае да бъде част от манипулациите.

Прокурорката, отказала обяснения в парламента за Нотариуса, била близка с Пепи Еврото

Въпреки всичко, градският прокурор на София Илияна Кирилова беше изслушана в комисията, като информация за нейните свързаности с Петьо Петров-Еврото беше разкрита навреме.

При остър диалог с депутата Бойко Рашков, Кирилова беше атакувана за действията на прокуратурата и връзката между Мартин Божанов, Петьо Еврото и необходимите отговори от прокуратурата.

Рашков подчерта, че Кирилова беше на стъпала в системата от Петьо Петров.

Тази конфронтация вгневи прокурорката, която направи политически изказвания, отбелязвайки „мачкане“ на прокуратурата и разликата в ценностите.

Тя напусна залата, пожелавайки успех на останалите депутати на предстоящите избори.

Преди това, тя посочи, че не е поддавала налицие на търговия с Петьо Петров. „Не съм тук, за да служа на някого“, каза Кирилова.

Отделно стана ясно, че прокуратурата е нацелила Ивайла Бакалова, която първа разкри скандала около Мартин Божанов.

Двама свидетели потвърдиха, че Бакалова се свързала с адвокат Емил Писков и Мартин Божанов, използвайки чужд телефон за правна консултация. Следващата изява на свидетелите е при реалното разследване пред временната парламентарна комисия.

За още новини следете тук

предишна статияУкрайна твърди, че на 24 март е ударила 4 руски кораба
следваща статияГрузия се класира за Евро 2024