Начало Свят Нов скандал в Унгария: Висши чиновници заличавали веществени доказателства, за да прикрият...

Нов скандал в Унгария: Висши чиновници заличавали веществени доказателства, за да прикрият корупция

44
Петер Мадяр
Снимка: БТА

Скандал във Виктор Орбан правителството в Унгария избухна с разкрития за корупция. Бивш вътрешен служител обнародва аудиозаписи, на които се твърди, че висши държавни служители се споразумяват за прикриване на корупционни действия.

Натисъкът върху Орбан кабинета нараства от февруари, когато Унгария беше свидетел на големи протести. Президентката Каталин Новак стана главна фигура, след като помили човек, заточен за участие в прикриване на педофилски престъпления на ръководителя на обществено заведение.

Скандалът засяга и името на правосъдната министърка Юдит Варга, която също беше принудена да подаде оставка в резултат на общественото негодувание.

Новите разкрития произхождат от бившия съпруг на Варга – Петер Мадяр, който твърди, че беше в близките политически кръгове на Варга и станал свидетел на сериозни нарушения.

Днес публикува запис в „Фейсбук“ и ЮТюб, в които гласът на Варга разкрива усилията на други държавни служители да изтрият доказателства от съдебни протоколи с цел прикриване на корупцията.

Варга описва: „Те посочват на прокурорите какво трябва да бъде премахнато“, според записа, направен по време на разговор в апартамента им, докато живеели заедно.“

Мадяр предал записа в прокуратурата в Будапеща, за да се използва като доказателство.

В реакция Варга обвини Мадяр в домашно насилие и твърди, че изявленията са направени под натиск.

Варга пише: „Кажах това, което искаше да чуе, за да мога да се измъкна. В ситуация като тази всеки може да каже неща, които не мисли.“

Мадяр отрече тези обвинения в последствие.

Мадяр разкри корупционни практики на правителството в интервю за канал „Партизан“ през февруари. Последвано от обявата му за нова политическа партия, която да се противопостави на управлението на Орбан.

Самият Мадяр обвини Орбан в олигархични практики и злоупотреби с държавни поръчки.

Скандалът предизвика сериозна политическа криза в Унгария.

В последните изяви Мадяр насочи критиките си към Антал Роган, началник на канцеларията на Орбан, обвинявайки го в манипулиране на доказателства.

Още международни новини – четете тук

предишна статияНов скандал в Унгария: Висши чиновници заличавали веществени доказателства, за да прикрият корупция
следваща статияУкрайна твърди, че на 24 март е ударила 4 руски кораба