Начало България Столичната пожарна отбелязва 140 години от създаването си

Столичната пожарна отбелязва 140 години от създаването си

1184
пожарна

Софийските огнеборци отбелязват 140 години от създаването на пожарната служба в София и по този повод показаха пожарна и специализирана техника на площад Княз Александър I Батенберг.

Така днес, всички, на които им беше любопитно и интересно, и които са фенове на тази мъжка професия, можеха да се запознаят с пожарникарското оборудване, както и с възможностите на пожарната техника.

Началото на столичната пожарна е поставено през 1878 година, когато на 14 юли за първи път се създава организация в София от доброволци – пожарникари, съставена от градските жители по родове и съсловия. В протоколната книга на Софийския градски съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив, е съхранен протоколът от 14 юли 1878 г., с който се регламентират създаването и действията на първата пожарна команда за града.

В днешно време столична дирекция и районните служби за пожарна безопасност и защита на населението се грижат за повече от един милион души, които живеят, работят, учат, посещават или пътуват през града.

„Столичната пожарна за последните 6 месеца е отработила около 5000 произшествия не само пожари, това са наводнения, това са помощ на пострадали граждани, мога да кажа дори и заключили се във вкъщи, оказваме съдействие при спасяване на животинчета котки и други”, каза старши комисар Веселин Гетов, който е директор Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че статистиката показва, че това е числото, което средно в годините, поне 5 години назад, са отработените произшествия за такъв период.

Шефът на столичните пожарникари е убеден, че това е една достойна професия, която е оценена и от обществото

предишна статия„Макдоналдс“ спря продажбата на салати в 3 000 ресторанта в САЩ поради масовото отравяне
следваща статия„Франс прес“: Фалшивите новини не започват при Тръмп