Начало Водещи „Макдоналдс“ спря продажбата на салати в 3 000 ресторанта в САЩ поради...

„Макдоналдс“ спря продажбата на салати в 3 000 ресторанта в САЩ поради масовото отравяне

1445
Макдоналдс

Американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“ прекрати продажбата на салати в около 3 000 свои заведения в 14 американски щата след случаите на масово отравяне. Това съобщи вестник „Уолстрийт джърнъл“.

По-рано това властите в американските щати Илинойс и Айова обявиха, че разследват случаи на заразяване на местните жители с циклоспороза, част от които по всяка вероятност са свързани с посещения на веригата за бързо хранене „Макдоналдс“. 90 души са се разболели в Илинойс от средата на май, а в съседна Айова броят им е 15 от края на юни. Предварителното разследване установи връзка с консумацията на салати, приготвени за веригата „Макдоналдс“.

Както отбелязва „Уолстрийт джърнъл“, от „Макдоналдс“ са заявили, че „като предпазна мярка“ оттеглят салатите от менюто в около 3 000 ресторанта в 14 американски щата. Всички те са заведения, които си сътрудничат с доставчика на салати до ресторантите на веригата в Айова и Илинойс. Името му не е посочено от „Макдоналдс“.

Веригата заяви, че си сътрудничи с органите, които разследват случаите на отравяне и възнамерява скоро да промени доставчика на салати.

През последните години в САЩ е имало случаи на инфекция с циклоспороза след консумация на някои видове зеленчуци и малини. Както е отбелязано в изявлението на здравната служба в Илинойс, циклоспорозата „не се предава директно от човек на човек“. Симптомите обикновено се появяват една седмица след заразяването. Те се проявяват с включват диария, отпадналост, липса на апетит, повишена температура и гадене

предишна статияВулкан заплашва цяла Европа. Вижте къде е той
следваща статияСтоличната пожарна отбелязва 140 години от създаването си