Начало Анализ „Франс прес“: Фалшивите новини не започват при Тръмп

„Франс прес“: Фалшивите новини не започват при Тръмп

970
Доналд Тръмп

С главни букви и удивителен знак „ФАЛШИВИ НОВИНИ!“ може би бяха популяризирани от Доналд Тръмп в стотици негови съобщения в Туитър, но тази концепция съществува от столетия.

За американския президент терминът се отнася до това, за което той твърди, че е лъжа, маскирана като новина в установените „медии за фалшиви новини“.

Като цяло това означава „фалшиви новини, публикувани в медия с ясното познаване на фактите“, каза френският експерт по комуникации Паскал Фроасар от Парижки университет 8.

Това е съществувало много преди Тръмп да стане 45-ият президент на Съединените щати през 2017 г. и преди да се появи появата на социални медии.

Ето някои примери през историята.

Будеща съмнение византийска „Тайна история“

Ранните версии на фалшиви новини се намират в „Тайната история“ от шести век на видния византийски учен и писател Прокопий, казва историкът на университета в Харвард Робърт Дартън.

Известни като „Тайната история“ на английски език, тези текстове съдържат „съмнителна информация“ за предполагаемите скандали зад кулисите при царуването на император Юстиниан, казва Дартън.

Те били пазени в тайна до смъртта на Прокопий и са в пълен контраст с неговите официални писания за владетеля.

Фараонски победи

Френският изследовател Франсоа-Бернар Юие намира следи от фалшиви новини още по-назад във времето, през периода на египетските фараони преди раждането на Христос.

Например, изтъкнатото като победа на Рамзес II над хетейския народ в битката при Кадис към 1274 г. пр.н.е., което се отбелязва в барелефи и египетски текстове, всъщност е „полупоражение“, казва той.

Истинският успех е бил „този на пропагандата, на скулпторите и писанията“, казва Юие.

Полустински „формулировки“

През XVIII век Франция „формулировки“ са кратки сатирични или противоречиви текстове, които смесват истината и фантастиката в „ранна форма на фалшиви новини“, каза историкът Робърт Зарецки от Университета в Хюстън.

Една от тях, публикувана в Лондон през 1771 г. относно скандалите във френския съд, дори предупреждава читателите, че част от съдържанието е „най-правдоподобно“, а друга „очевидно фалшива“.

Бягство от зоопарка

Продавани по улиците на Франция през същия период, „скалъпените истории“ са популярни новинарщини, които често носели фабрикувани, например, съобщавайки около 1780 г. за улавянето на въображаемо чудовище в Чили.

Думата се е преместила на английски език, за да означава неоснователен слух или история.

Натруфени измами, предназначени да продават вестници, се появяват в американската преса през XIX век.

„Ню Йорк Хералд“, например, през 1874 г. разказа за драматично бягство на диви животни от зоопарка „Сентрал Парк“, но завърши: „Разбира се, цялата история, дадена по-горе, е чиста измислица“.

Изглежда, че горе-долу по това време се е появил терминът „фалшиви новини“, казва американският журналист Робърт Лав в „Колумбийския журналистически преглед“.

Бил е период, когато „бързането на възникващите технологии се пресичаше с практиките на събиране на новини в период на бум за вестниците“, казва той.

Операция ИНФЕКЦИЯ

По време на Студената война пресметната съветска тактика е „умишленото разпространение на фалшива информация, за да се повлияе на мнението и да отслаби врага“, в случая Западът, е мнението на Юие.

Емблематичен случай беше операцията на КГБ „ИНФЕКЦИЯ“, която има за цел хората да вярват, че ХИВ / СПИН е биологично оръжие, създадено в американските лаборатории.

Започна с публикуването в един неизвестен индийски вестник през 1983 г. на анонимно писмо, в което се правят такива твърдения, които в крайна сметка се разпространяват по-широко.

Измамени медии

В края на 1989 г., когато комунистическият режим на Николае Чаушеску се клатеше неудържимо в Румъния, бяха публикувани изображения на осакатени трупове, изкопани от масови гробове край град Тимишоара.

Беше казано, че те били на жертви на силите за сигурност на режима. Картините се разпространяваха по целия свят, подбуждайки общественото мнение срещу Чаушеску, който беше екзекутиран към края на годината.

Но труповете се оказаха от хора, починали от болести или злополуки преди разгръщащата се революция.

Повторението на фалшиви информации от други медии е това, което Юие нарече „автоинтоксикация“ в своята книга за дезинформация „La Desinformation: Les Armes du Faux“ от 2016 г.

предишна статияСтоличната пожарна отбелязва 140 години от създаването си
следваща статияЛюбомир Дацов: Мониторингът на ЕК може да попречи на влизането в еврозоната