Начало Водещи Слънцето помръква към 2050

Слънцето помръква към 2050

1336
Слънце

Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 година, прогнозират астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Това съобщава сайтът Phys.org, който се позовава на Astrophysical Journal Letters.

Според учените тези изменения ще бъдат резултат на „големия минимум“ на слънчевата активност – периодично събитие, по време на което слънчевата активност намалява, образуват се по-малко петна и спада силата на излъчване в ултравиолетовия диапазон.

По време на изследването специалистите анализират 20-годишното поведение на сходни със Слънцето звезди и на основата на тези данни стигат до извода, че нашата звезда ще помръкне към средата на XXI век.

Слънчевата активност се увеличава и намалява с периодичност 11 години. При това, според изчисленията на астрономите, към 2050 година температурата на Слънцето може да спадне до т.нар. маундерски минимум (Maunder Minimum), регистриран в периода от 1645 до 1715 година.

Тогава, според изчисленията на астронома Едуард Уолтър Маундер, вместо обичайните 40-50- хиляди слънчеви петна, на повърхността на светилото са се образували общо само 50 петна. Този исторически отрязък често се свързва с т.нар. „малък ледников период“, но не всички учени са съгласни с това мнение. Според противниците на тазци тези дори при силно спадане на слънчевата активност, няма как да се получи глобално застудяване.

предишна статияАрабски космически център представи марсианска сонда
следваща статияТръмп иска да приватизира Международната космическа станция