Начало Водещи Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция

Тръмп иска да приватизира Международната космическа станция

933
Космически туристи, Международна космическа станция

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да приватизира Международната космическа станция (МКС) и да я превърне в своеобразно „частно предприятие на търговска основа“. Това съобщава в неделя вестник „Вашингтон поуст“, който разполага със съответния проект.

Вашингтон се подготвя да прекрати финансирането на МКС през НАСА след 2024 година. Но няма намерение да се отказва от орбиталната станция и разработва план, който може да я изведе от държавния сектор и да я прати в частни ръце.

„Решението да се прекрати пряката федерална подкрепа за МКС към 2025 година не означава, че станцията ще бъде свалена от орбита дотогава. Напълно е възможно (представители на съответния) промишлен сектор да могат да продължат да управляват определени елементи или функции на МКС в рамките на бъдеща комерсиална платформа“, се казва в документа. „НАСА ще разширява международните и търговските партньорства през следващите седем години, за да осигури непрекъснат достъп на хора и присъствието им на ниска околоземна орбита“.

В проектобюджета за 2019 финансова година (започва на 1 октомври в САЩ), който ще бъде публикуван в понеделник, администрацията иска 150 милиона долара за „осигуряване на развитието и установяване на търговски структури и възможности“ за по-нататъшна приватизация на МКС.

Тези планове, според изданието, преди всичко останало ще се сблъскат с критика в Конгреса на САЩ, като се има предвид, че САЩ са похарчили около 100 милиарда долара за изграждането и експлоатацията на станцията. Сега НАСА е в процес на изучаване на възможността да се удължи експлоатационният срок на МКС до 2028 година.

Експлоатацията на МКС сега струва на НАСА между 3 и 4 милиарда долара годишно.

предишна статияСлънцето помръква към 2050
следваща статияХарви Уейнстейн се сдоби с първото държавно обвинение в САЩ