На 8 август на военен тренировъчен полигон край Северодвинск е възникнала експлозия по време на изпитание на ракетно изстрелване. Пресслужбата на администрацията на Северодвинск отчете краткосрочно увеличение на радиационния фон. Но на лекарите, при които довели пострадалите, не са казали, че пациентите са източник на радиация, пише Павел Аксенов в своя статия за руския клон на Би Би Си.

Общо 90 души влязоха в контакт със заразените с радиация и може да има повече хора, оказали се в зоната на риск. Това казаха за Би Би Си двама служители на Регионалната клинична болница в Архангелск, които са наясно как е оказана помощ на пострадалите.

Лекарите се съгласиха да говорят с руския офис на BBC при условия на анонимност. Те обясниха желанието си да споделят информация с факта, че, първо, се страхуват за здравето си и второ, не искат тази ситуация да се повтори.

„Не искаме да сме подбудители на „оранжева  революция“, но най-вече не искаме, дай Боже, следващия път да ни бъдат доставени не трима, а десетки хора и пак да скрият информация“, каза един от тях.

 Картината на радиационно увреждане се е развивала „по часовник“.

Трима пострадали, според събеседници на Би Би Си, са изпратени в Областната клинична болница в Архангелск, още три  – в градската болница  „Семашко“ (Северен медицински център на името на  Н. А. Семашко), където има оборудване за лечение на жертви на радиация.

Областната клиника в Архангелск, където са докарани трима от пострадалите

Според източници на Би Би Си, тримата облъчени са били докарани в болницата в „стабилно, но тежко състояние“. От полигона са ги взели вертолети на санитарната авиация. Лекарите, които придружиха пострадалите, разбраха, че вероятно са получили значителна доза радиация.

Пострадалите са докарани в спешно отделение, прегледани са от лекари, след което са изпратени в операционната, за да им се окаже помощ (източниците не говорят за естеството на нараняванията).

„В 12 ч. през деня стана известно за дозите радиация и в 16:35 те бяха приети в болницата“, съобщават събеседниците на Би Би Си.

Около час след като пациентите бяха откарани в болницата, лекарите разбраха, че жертвите имат радиационна болест.

„Картината на радиационното увреждане се развиваше по часовник. Дозата на радиация е много голяма. Правят се анализи и се вижда, че посявката  умира. Това означава много голяма доза радиация“, казаха те.

Както отбелязват и двамата събеседници на Би Би Си, дори след като стана известно за радиационното заразяванe на пациентите, нито един служител на болницата не спря да им оказва помощ. На лекарите се наложи да импровизират начини за защита на място. Например, те намериха респиратори в комплекта за защита на хеликоптерния екипаж.

Това, което се случило, един от събеседниците на BBC определи като хаос.

Усещаше се силно напрежение

Регионалната клинична болница в Архангелск се състои от няколко стари сгради и една сравнително нова седеметажна сграда. Именно в нея се намира спешното отделение и именно там жертвите бяха докарани на 8 август.Когато пристигнаха в болницата, тя не беше затворена, тъй като нямаше информация за лъчевата зараза на пациентите. Други пациенти останаха в примното отделение, постъпиха и нови.

„Тук имаме перинатален център, седеметажна сграда. Всички най-трудни раждания се провеждат там. Всички най-трудни пациенти от региона се събират в тази болница. Точно в това отделение за интензивно лечение. Спешното отделение беше затворено около час след постъпването на тези пациенти /ранените по време на изпитанията на полигона /бяха получени тестове в тестовата площадка. Когато се свързаха с всичко, което вече е възможно „, т. е. когато те вече бяха контактували с всички по всякакви начини“ – разказаха двама лекари.

Когато се установи, че пациентите са получили доза радиация, лекарите решават да ги оставят в операционната, за да не бъде заразена останалата част от сградата. В резултат те са били само в приемното отделение, коридора и операционната зала.

Приемното отделение на клиниката в Архангелск

На 9 август, в осем сутринта, пострадалите са отведени в Москва, съобщиха двама събеседници на Би Би Си. Те не знаят нищо за тяхното състояние. В четвъртък пресслужбата на „Росатом“ съобщи, че жертвите на произшествието в района на Архангелск се възстановяват.

След като жертвите са откарани в Москва, в тази част на болницата е извършена дезактивация.

„Военните, Роспотребнадзор и военните служби на Северодвинск извършиха дезактивация. Това беше на 10 и 12 август“, каза един от събеседниците на BBC.

„Нашите санитарчета имаха нужда от съвет. Това бяха прости хорица от село. Грабнаха тези торбички и ги носеха на купища, и то не един ден, а два дни. Но всички те дават фон от бета радиация, на 20 сантиметра, 5 сантиметра! Е някой поне би дал заповед: момчета, стойте, не пипайте “, възмущава се един от събеседниците на Би Би Си.

Според друг събеседник, болничният персонал е преживял тежък стрес, много лекари са в тежко психологическо състояние. Като причина за това състояние той посочи точно онова, което беше скрито от персонала, с цел запазване на информация от държавните тайни, която е от значение за тяхната безопасност.

„Те просто ходят в депресия. Чувстваше се ужасен стрес. Всички изпитваха това потискащо състояние. Просто те вземат и те хвърлят … И след това ужасното усещане внезапно те обзема – заяви източникът на Би Би Си – Това е пълна безотговорност от страна на нашите бюрократи.“

По време на дезактивацията военните взеха всички дрехи на жертвите и носилките. Демонтирани ваната в приемното.

„Защото тя имаше такъв радиационен фон, че обеззаразяването нямаше да промени нищо“, каза един от лекарите.

Персоналът на областната болница няма сто процента увереност, че болницата е била напълно дезактивирана.

„Как можете да си представите да обработите масата на компютърен томограф? Или операционна маса, с тези парчета желязо? Става когато повърхността е гладка, всичко ли е измито там? Измито е! Всичко изглежда е изчезнало. Но това, точно там, близко е до ума, съсирена кръв, разливане на сапунен разтвор… „- каза събеседникът на Би Би Си.

Част от оборудването, което не подлежи на дезактивиране, е извадено във военен камион, казва един от събеседниците на BBC.

Колко хора биха могли да са заразени?

Информацията за последствията от заразата все още е изключително оскъдна. Московският „Таймс“ съобщи, че служители на ФСБ изискват лекарите, които имат пряк контакт с жертвите, да подпишат споразумение за неразгласяване. Същото потвърдиха и двама от потърсилите контакт с Би Би Си.

В резултат на това по време на процеса на евакуация пострадалите от тренировъчната площадка били в контакт със служители на спасителните служби, екипажите на медицински хеликоптери, лекарите, които ги придружават, и екипите на линейката. Събеседниците на BBC не знаят нищо за състоянието на тези хора.

Общо около 90 души са контактували  с пострадалите, казаха пред Би Би Си двама служители на Регионалната клинична болница в Архангелск. На никой от тези хора не е казано, че са в контакт с хора, изложени на радиация.

Министерството на здравеопазването чак две седмици след инцидента на тренировъчния площад заяви, че у лекарите, които преглеждали пострадалите, не са регистрирани превишения на допустимите нива на радиационна експозиция.

ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на министерството, съобщи, че специалисти от Федералната медикобиологична служба от 8 до 16 август в непрекъснат режим са изследвали 91 медицински работници от областната клинична болница в Архангелск.

„В резултат на това в никакъв случай не е разкрито превишение на допустимите нива на радиоактивност“, уверяват от агенцията.

Според един от събеседниците на Би Би Си, само 21 от 57 души, които са дежурили този ден в болницата, са били откарани в Москва за преглед. Останалите бяха изследвани в Архангелск.

Това проучване не беше всеобхватно и изглеждаше по-скоро като „профанация за успокояване на хората“, твърди един от събеседниците в разговор с BBC.

Резултатите от изследванията на лекарите  няма да им бъдат предадени лично, а чрез структурите на регионалното министерство на здравеопазването, твърдят източници на Би Би Си.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков в четвъртък заяви, че е необходимо да се установи кои лекари твърдят, че не са били информирани за радиационното облъчване на жертвите на експлозията край Северодвинск.

„Трябва да се знае какви точно лекари и кои са те. В този случай не може да се говори безлично“, каза Песков.

Няма публична информация за здравния статус на цивилни специалисти, които са били на тренировъчния полигон в момента на произшествието и са могли да бъдат изложени на радиация.

Всичко беше нарушено, нищо не беше направено

По думите на лекарите действията в случай на радиоактивна инфекция са предписани в раздел „Организация и тактика на медицинската служба“ (OTMС) на военномедицинската служба.

„Това са много строги документи. Къде трябва да се извършва обеззаразяването, с какви средства и какъв контрол. Може да не е еднократно“, каза един от събеседниците на BBC.

Според тях лекарите, заедно с апаратурата, могат да бъдат извикани на местопроизшествието, осигурявайки им адекватна защита.

„Първият обеззаразяващ кордон трябва да бъде при източника. Дозата там може само да бъде намалена, невъзможно е да се дезактивира напълно източникът, разбира се. Вторият е пристигането на хеликоптера във Васково /летището близо до Архангелск/. Третият кордон е пред бариерата на регионалната болница, ако вече са решили /да влязат в нея/“, каза медикът.

Ако след тези събития пациентите продължават да „светят“, ще трябва да бъдат изпратени в болницата „Семашко“, където има подходящо оборудване и щеше да пристигнат екипи от лекари от областната болница.

„Това е OTMС. Това е основата. Всички го знаят. И всичко беше нарушено, нищо не беше направено по него“, каза източник на BBC.

Причините, поради които жертвите във военното съоръжение са отведени в цивилна болница, са неизвестни. Не е ясно кой е взел това решение.

Руският офис на на Би Би Си поиска коментар от руското Министерство на отбраната, Министерството на здравеопазването на Архангелска област, Архангелската регионална клинична болница и Северния медицински център. NA Семашко и чака отговор.

Заб: заглавието е на „Екип нюз“. Снимки: руски медии.

предишна статияКак се подготвят европейците за Брекзит без сделка?
следваща статияФестивал на червенокосите хора във Франция