Брюксел

Правителството на Великобритания засили плановете си за напускане на ЕС без сделка, обхващайки области като транспорт, здравеопазване, енергетика, храна и водоснабдяване.

Но какво прави ЕС, за да се подготви за този сценарий?

Европейска комисия

През април Европейската комисия изказа готовността си да не сключва сделка. Това обхваща основни договорености за автомобилните превозвачи, полетите и финансовите услуги.

Комисията повтори, че тези договорености няма да повторят условията за членство в ЕС, и заяви, че „ще трябва незабавно да прилага своите правила и тарифи на своите граници“, тъй като Обединеното кралство ще се превърне в „трета страна без никакви преходни договорености“.

В документа обаче не се споменава какво ще се случи с ирландската граница.

Комисията има уебсайт, който съдържа връзки със съвети към всички страни-членки на ЕС. Ето обобщения на мерките, предприети от някои от тях.

Германия

Германското правителство има специален кабинет по Брекзит, ръководен от канцлера Ангела Меркел. В него се казва, че е добре подготвен за всички евентуални ситуации.

Зад кулисите Германия се готви за Брекзит без сделка, която включва набиране на 900 допълнителни митнически служители.

В областта на социалното осигуряване, данъчните въпроси и финансовите услуги германското правителство инициира ново законодателство с цел създаване на правна сигурност, ако няма сделка.

Но правителството казва, че най-големият му приоритет е защитата на интересите на гражданите от двете страни на Ламанша.

В случай, че няма сделка, правителството ще даде на британските граждани, които живеят в Германия, първоначален период от девет месеца, през който правата им да живеят и работят там, няма да се променят. Те обаче ще трябва да кандидатстват за разрешения за пребиваване през този период.

Няма официални публично достъпни прогнози за потенциалното въздействие на безрезултатния Брекзит върху германската икономика.

Германия вече е изложена на риск от рецесия, след като последните данни показват, че икономиката се е свила с 0,1% между април и юни.

Франция

Френската митническа служба се подготвя за Брекзит от известно време и планира да наеме 700 допълнителни служители до края на 2020 г.

Франция харчи 50 млн. евро за разширяване на пристанищната инфраструктура за назначаване на допълнителни длъжностни лица и митнически проверки.

Правителството казва, че информационната система, която ще позволи на камионите лесно да преминат границата, е готова, провеждат се програми за обучение на нови служители и се активизира информационната кампания за всички заинтересовани предприятия.

Ако няма сделка, ще са необходими нови гранични инспекционни пунктове, за да се проверяват храната, растенията и живите животни. Франция планира допълнителни 300 служители за тези проверки, като 110 от тях вече са наети, а 75 са насрочени за наемане през септември.

Седем нови гранични пункта бяха одобрени от Европейската комисия на 11 април 2019 г. в подготовка за новите проверки.

Френското правителство подчертава, че макар да прави всичко възможно, за да се подготви, не очаква търговията да бъде толкова гладка, както сега.

Френският парламент прие закон през януари, за да даде на правителството (а не на парламента) правомощието да въвежда нови мерки чрез спешни постановления, за да се справи с безрезултатния Брекзит. Законът обхваща, наред с други неща, правата на граждани на Обединеното кралство, които живеят и работят във Франция.

Допълнителни съвети за граждани и компании са достъпни на уебсайта на френското правителство.

Ясно е, че Брекзит без сделка би породил сериозни въпроси за ирландската икономика.

Изследване, поръчано през 2018 г., изчисли, че никоя сделка няма да намали растежа със 7% до 2030 г. в сравнение със сценарий, при който Великобритания остава в ЕС.

През юни 2019 г. правителството на Ирландия прецени, че Брекзит без сделка може да струва 55 000 работни места в Ирландия в рамките на две години и още 30 000 в по-дългосрочен план.

Холандия

Холандците са заети. Миналата година правителството заяви, че за пристанището на Ротердам ще са необходими над 900 митнически служители и допълнителни 145 ветеринари.

Външно министерство публикува документ за въздействие върху Брекзит без сделка, който гласи, че този резултат ще бъде „придружен от проблеми“.

В него се казва, че 321 митнически служители са готови за назначение, както и допълнителни 14 гранични служители, които да извършват проверки на граждани на Обединеното кралство, влизащи в страната.

Основното международно летище Schiphol ще има над 100 допълнителни митнически служители. Притежателите на паспорти във Великобритания ще бъдат изправени пред по-строги проверки, се казва в летището. Около 10,5 милиона души летят между Schiphol и Великобритания всяка година.

Британските граждани и членовете на техните семейства, които законно пребивават в Холандия преди напускането на Обединеното кралство, ще запазят правото си да живеят, учат и работят в Холандия в продължение на 15 месеца, чрез разрешение за временно пребиваване.

Правителството изчисли, че в момента около 45 000 британски граждани и членове на техните семейства имат права на пребиваване, като около 20 000 от тях работят в Холандия.

Британските студенти, които вече учат в Холандия, ще могат да продължат при същите условия, както преди, но всеки, който планира да учи там след Брекзит без сделка, ще трябва да плаща много по-високи такси за обучение.

Белгия

Белгия планира да назначи 368 допълнителни митнически служители, за да се справи с последиците от Брекзит. Към август 2019 г. са наети 268 от тях.

Най-голямо въздействие се очаква в пристанище Зебрюге, тъй като 45% от трафика на пристанището е с Великобритания.

Белгийският национален орган за безопасност на храните AFSCA ще наеме 300 допълнителни служители, в случай че няма сделка, за проверка на храните, идващи към и от Обединеното кралство.

Белгийското правителство заяви, че ще запази настоящите права за гражданите на Обединеното кралство – пребиваване и социално осигуряване – до края на 2020 г., а същото важи и за данъчния им статус.

Испания

Испания обяви, че се нуждае от допълнителни 860 служители за летища и пристанища за извършване на проверки на хора, стоки и животни.

Но, както в много други страни, проблемът с правата на гражданите е най-належащият. На 1 март кабинетът на Испания одобри временни мерки за британците в Испания да продължат да живеят там както сега, ако Великобритания напусне ЕС без сделка.

Съгласно мерките, които ще станат закон, ако Великобритания напусне ЕС без сделка, британците, живеещи в Испания, ще трябва да подадат заявление за „лична карта на чужденец“ преди 31 декември 2020 г., за да докажат статута си на законно пребиваване.

Повече от 300 000 граждани на Обединеното кралство официално пребивават в Испания – най-големият брой британци в Европа, извън Обединеното кралство.

Има много пенсионери сред гражданите на Обединеното кралство в Испания. Испанските мерки включват здравни разпоредби, в които се посочва, че настоящите условия ще продължат – при условие, че правителството на Обединеното кралство плаща за испанците, живеещи във Великобритания.

предишна статияЕвгений Бакърджиев: От комунизма остана оня призрак, който бродеше из Европа и никога не си намери място
следваща статияРуски лекари: Властите прикриват нов Чернобил