Стотици хора се събраха на второто издание на фестивала „Red Love“ в събота (24 август) в западния френски град Шатогирон, за да почетат червенокосите и да повишат информираността относно дискриминацията, пред която някои от тях са изправени във Франция. Фестивалът няма пряк еквивалент в странатаи миналата година привлече 1500 души.

Фотографът и основател на фестивала Паскал Сакле, който събра книга с около 800 портрети на червенокоси хора, заяви, че посещаемостта на събитието тази година е значително по-малка, но че е важно да бъде домакин на такова събитие, за да се повиши информираността.

„Тъй като това (дискриминация срещу червенокосите) не засяга голяма част от населението, много хора не знаят за това или просто не ги интересуват. Но червенокосите го знаят“, каза той.

Във Франция около три процента от населението имат червена коса. Както и в някои други страни като Обединеното кралство, те са в изолация заради цвета на косата си.

„Това (дискриминацията) се случва много в средното училище, говорят се неща като „червенокосите вонят“. Бяхме изолирани много, не беше лесно да живеем с тях“, заяви участничката във фестивала Емили Кулон.

През 2013 г. 13-годишно момче в региона на Савоя отне живота си, след като бе тормозено в училище заради червената си коса.

Между един и два процента от населението на света имат червена коса. В Англия цифрата се увеличава до шест процента, докато в съседна Шотландия е още по-висока – около 13 процента. Това прави страната с най-голям процент червенокоси в света.

предишна статияРуски лекари: Властите прикриват нов Чернобил
следваща статияГорещ ден с облачност следобед, валежи само в планините