Начало България Румен Радев заминава за Ватикана заедно със Стево Пендаровски

Румен Радев заминава за Ватикана заедно със Стево Пендаровски

746
Румен Радев Ватикана Пендаровски

Държавният глава Румен Радев заминава на посещение във Ватикана и Италианската република.

Президентът ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. В рамките на визитата държавният глава ще посети светите за българите места.

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с българската делегация ще пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

На 26 май, в Рим,

държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода. По-късно президентът ще участва в официалното откриване на галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица.

На 27 май,

държавният глава Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. В базиликата се намира гробът на Свети Кирил. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. По-късно същия ден президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В Рим българският държавен глава ще отдаде почит пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. Румен Радев ще посети и църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност.

На 28 май

президентът Румен Радев ще проведе среща с италианския си колега Серджо Матарела.

В българската делегация за посещенията в Рим и Ватикана са министърът на културата Велислав Минеков, общественици, представители на Българската православна църква, както и на Католическото вероизповедание в България. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В състава на делегацията, водена от президента на Република Северна Македония, са министърът на културата Ирена Стефовска, както и министърът на външните работи Буяр Османи.

предишна статияЕдна от зодиите днес да внимава с финансите и дългосрочните инвестиции
следваща статияКардамонът би могъл да замени много лекарства в борбата с микробите