Начало Водещи Проверяват мащабна измама: Български университет е издавал дипломи без изпити

Проверяват мащабна измама: Български университет е издавал дипломи без изпити

3884
студенти, специалности

Един преподавател от Правно-историческия факултет на Югозападния университет изпратил сигнал до Министерството на образованието относно корупционни практики във факултета.

В сигнала се описва спекулации за неправомерно даване на оценки, фалшифициране на подписи и удостоверения за завършено образование без полагане на изпити, съобщава БНТ.

Просветното министерство вече е започнало проверка по случая, а от университета не коментират, докато тя не приключи.

Преподавателят, който е изпратил сигнала, открива, че има поне осем случая, в които той не е давал оценки на студенти от факултета,

но впоследствие тези студенти са получили дипломи.

„Аз мисля, че просто в един момент се е тръгнало към дипломиране на тези хора в съгласие с управлението на университета и вместо да положат невзетите все още изпити, просто някой е нанесъл там оценките и е подписал, опитал се е да имитира моя подпис доста неумело“, каза преподавателят.

В сигнала до министерството преподавателят предоставя конкретни примери, които е подкрепил с 26 снимки на оценки и подписи срещу тях от главната книга на факултета.

Тези оценки са основно по дисциплините „Въведение в историята на историографията“, „Български национализъм“, „Нова българска история“, „Политика и историческа памет“ и „История на храненето“, водени от преподавателя.

„Това е направено от ръководителят на катедрата“, допълни преподавателят.

В крайна сметка, според него, получените дипломи са фалшиви.

„Тук става въпрос за документна измама, получени дипломи за завършено висше образование между 2021 и 2023 година, без да са положени нужните изпити“, каза преподавателят.

Преподавателят вече преподава в друг университет, а от Министерството на образованието и науката увериха, че е започнала проверка по случая.

От ръководството на факултета не желаят да коментират момента, тъй като все още не разполагат с официална информация по казуса от министерството, но запазват право на отговор, когато получат такава информация.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияСблъсъци заради демонтажа на МОЧА. Пострада депутат от БСП
следваща статияБелгийска компания с намерение да инвестира над €1 млрд. у нас за производство на батерии