Начало Водещи Сблъсъци заради демонтажа на МОЧА. Пострада депутат от БСП

Сблъсъци заради демонтажа на МОЧА. Пострада депутат от БСП

254
Протест срещу събарянето на паметника на съветската армия в София
Снимка: БНТ

Вицепрезидентът на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски беше наранен при опита си да премине издръжките, издигнати около паметника на Съветската армия в София.

Борислав Гуцанов от БСП сподели, че служител на областната администрация бутна част от предпазните издръжки, докато Свиленски се опитвал да премине зад тях и така беше наранена ръката му.

„Сутринта, преди около два часа стана, бяхме зад издръжките, искахме да влезем, при което представител на Областна управа започна да блъска господин Свиленски и прищипа ръката му между тези издръжки.“, каза Гуцанов, цитиран от БНТ.

Рано тази сутрин започна демонтаж на част от скулптурите на монумента. Дейностите по премахването им се охраняват от полицията.

Демонтирането на скулптурите провокира гневната реакция на БСП, „Възраждане“ и „Левицата“.

Градската организация на БСП организира протест срещу местенето на паметника.

Изпратено е и запитване дали има издадено разрешение за строеж за дейностите по демонтажа.

„Няма да позволим паметника да бъде преместен. Това поредно безумие, което продължава вече 30 години, на едни псевдополитици с неясни биографии, които искат да се борят с културно-историческото наследство на града, няма да го допуснем.

Разбира се, предприели сме и всички необходими законови средства, с които да го спрем. Поискали сме от главния архитект на София по ЗДОИ, за да разберем дали имат разрешение за строеж, за да могат да правят каквото и да е по този паметник.“

Протестиращите блокираха и кръстовището на Орлов мост в столицата.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПредколеден маратон за приемане на Конституцията: Кои са спорните текстове?
следваща статияПроверяват мащабна измама: Български университет е издавал дипломи без изпити