Начало Водещи Белгийска компания с намерение да инвестира над €1 млрд. у нас за...

Белгийска компания с намерение да инвестира над €1 млрд. у нас за производство на батерии

109
Николай Денков
Снимка: БТА

Според премиера Николай Денков, белгийска компания планира инвестиция от 1,1 млрд. евро за производство на батерии след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор.

„Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии.“, съобщи премиерът, цитиран от БТА.

Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, обясни още Денков.

Инвестиционното намерение включва три елемента – изследователска и развойна база, предвидена за Пловдив; завод за производство на литиево-йонни батерии в Стара Загора; и възможност за извличане на метали, които отново да бъдат влагани в производството на батериите. „Трите компонента се допълват взаимно“, поясни още министър-председателят.

Според Денков, инвестицията ще наете около 1000 български работници. „Специално фокусът върху български изследователи и работници в тези производства“, подчерта той.

Реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България и няма да бъдат използвани токсични материали, завърши премиерът Денков.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПроверяват мащабна измама: Български университет е издавал дипломи без изпити
следваща статияУбитата заради неносене на хиджаб Джина получи наградата „Сахаров“