снимка: Pixabay

Правилното хранене набира популярност всеки ден
Хората го практикуват, за да поддържат стройна фигура, да укрепят тялото и да подобрят здравето.

Някои обаче, след като са чували за правилното хранене, са сигурни, че това означава „да не се яде след 18 часа“ и да се яде само зеленчуци и пилешки гърди.

Митовете за здравословното хранене не трябва да се приемат сериозно.

Всъщност правилното хранене е разнообразна, балансирана диета, вкусни и здравословни ястия и изобщо не диета, а по-скоро начин на живот. Хранителните митове подвеждат хората с наднормено тегло.

Ето списък на най-често срещаните митове

1. Не можете да ядете след 18:00, пийте само вода

Правилното хранене
снимка: Pixabay

Това е един от най-популярните митове. Всъщност това не е вярно. Всъщност, ако си легнете в 22:00, тогава вечерята в 18:00 ще бъде най-добрият вариант, но ако вземете предвид режима на сън на съвременните хора, някои си лягат в полунощ, в един сутринта или в два. Препоръчително е да се храните 3-4 часа преди лягане и за предпочитане с лека храна, така че тялото да има време за смилане на вечерята и за почивка по време на сън. Не можете да гладувате 5 или повече часа преди лягане, това уврежда черния дроб.

2. Правилното хранене не е вкусно.

Друг често срещан мит от хора, които са свикнали да ядат непрекъснато чипс, сладкиши, бисквити, мазни храни и други нездравословни храни. По-рано те смятаха, че правилното хранене включва само зеленчуци и скучна храна. Всъщност са измислени голям брой нискокалорични ястия, при които вредните храни се заменят с полезни. Ние не живеем през 19 век, човечеството е направило крачка напред. Вместо захар се използват подсладители, които намаляват съдържанието на калории в ястието, но правят вкуса също толкова сладък. Отвориха се магазини и ресторанти, които приготвят диетични аналози на популярни ястия, а вкусът им е не по-лош.
За всеки продукт е измислена алтернатива.

3. Правилното хранене е скъпо!

снимка: Pixabay

Този мит често се използва, когато не останат повече оправдания. Можете да похарчите много пари за храна, купувайки всякаква храна, която не винаги е здравословна. Правилната диета не включва непременно червена риба, ядки, бадемово мляко, авокадо. Всеки купува тези продукти според своите желания и възможности. Хранителната кошница на човек за правилната диета се състои от евтини продукти на достъпни цени: яйца, зърнени храни, черен хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци и др. Друг важен факт е, че ако изоставите вредните продукти (майонеза, чипс, сладкиши, газирани напитки и други), тогава разходите за храна ще намалеят.

4. Мазнините са враг на правилното хранене

Правилното хранене
снимка: Pixabay

Някои хора смятат, че мазнините са вредни за фигурата и човешкото тяло. Не бива да се страхувате от тях. Тялото се нуждае от мазнини. Те са отговорни за качеството на косата, кожата, ноктите и менструалния цикъл при момичетата. Синтезът на хормони се осъществява от мазнините в тялото. Растителните и животинските мазнини, според правилата на здравословното хранене, трябва да бъдат във вашата диета в достатъчни количества. Те се съдържат в млечните продукти, ядките, растителните масла. Вредни са само наситените мазнини и трансмазнините. Трансмазнините се съдържат в чипс, маргарин, пуканки и други нездравословни храни. Наситените мазнини се съдържат в яйцата, мазните меса и млечните продукти. Те са необходими и за тялото, но трябва да се консумират умерено. Особено полезни за организма са полиненаситените мастни киселини Омега-3, Омега-9, които се съдържат в мастната риба, ядките и нерафинираните растителни масла.

5. Солта е забранена и тя въобще не ви е нужна

снимка: Pixabay

Популярни са диетите без сол, но какъв е смисълът? В солта няма калории, тя задържа само вода в тялото, ако прекалите с количеството. Но водата и мазнините не са едно и също нещо.  Солта няма да добави допълнителни бръчки по тялото. Продължителното отнемане на солта води до здравословни и храносмилателни проблеми. Човешкото тяло не синтезира самостоятелно сол и се нуждае от сол заедно с храната. За здравия човек солта е полезна и не трябва да се отказвате от нея. Северните елени в природата изминават до 500 километра само за да ближат сол, тъй като солта е жизненоважна за тях и тялото им се нуждае от сол.

 

предишна статияВсячески се стремите да не правите грешки? Не го правете, това е грешка.
следваща статияДнес една от зодиите може да разчита на подкрепата на своите близки