Начало Водещи Папата се обяви срещу фалшивите новини и даде за пример как змията...

Папата се обяви срещу фалшивите новини и даде за пример как змията е подлъгала Ева

864
Папа Франциск

Папа Франциск предупреди срещу изкушението на фалшивите новини и направи паралел между етично компрометираната журналистика и библейския разказ на Адам, Ева, змията и забранения плод.

В годишното си послание по случай Световния ден на комуникацията, честван в деня на Св. Франсис дьо Сал – патрон на журналистите, папата каза, че Ева била измамена от змията „с първата фалшива новина”.

„Трябва да демаскираме това, което може да бъде наречено „змийска тактика”, използвана от онези, които се прикриват, за да нанесат удар”, каза светият отец.

Той се върна към историята за Адам и Ева от Стария завет, за да подчертае, че „не съществува безобидна дезинформация; точно обратното доверяването на неистина може да доведе до тежки последствия. Дори малко наглед изопачаване на истината може да има опасно въздействие”.

В библейската история змията убеждава Ева и след това и Адам да изядат забранения плод от дървото на познанието за доброто и злото, което довежда до това Бог да ги изгони от райската градина.

Папата изтъкна, че журналистиката „не е просто работа”, а „мисия” и журналистите са „защитници на новините”, които трябва да популяризират „журналистиката на мира”.

„Имам предвид истинна журналистика, която се противопоставя на лъжата, риторичните лозунги и сензационните заглавия”, посочи папа Франциск.

Световният ден на комуникацията се отбелязва в неделя преди Петдесетница, когато църквата почита постиженията на медиите и се съсредоточава върху това как да ги използва по най-добрия начин за популяризиране на християнските ценности.

Денят е отбелязан за пръв път през 1967 по инициатива на папа Павел VI.

предишна статияФедерер пратил съобщение на Надал след контузията на испанеца
следваща статияЕлтън Джон спира с концертите