Начало Водещи От днес започват Коледните пости за православните християни

От днес започват Коледните пости за православните християни

383
От днес започват Коледните пости за православните християни

Според днешното православно християнство, на 15 ноември започват Коледните пости. Това се прави в чест на предстоящия голям празник, посветен на раждането на Иисус Христос – Спасителя на света. Постите продължават до 24 декември – Бъдни вечер.

В съответствие с Типиката (Устава) на Българската православна църква, Рождественският пост е вторият по своята дължина след Великия пост. Той се проточва в продължение на четиридесет дни и не е толкова строг, колкото Великият и Богородичният пост. Той е подобен на Петровия пост.

Постът е източник на голяма духовна сила. Той очиства душата ни и ни помага да се справим с тъмните сили и лошите мисли в нас. Едновременно постът предоставя очистване на тялото, което е храм на Светия Дух. За вярващите, това е период на самонаблюдение и борба със себе си. Въпреки това, без молитва и покаяние, постът се превръща просто в диета.

Ето каква храна е разрешено да се яде по време на постите:

На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последен път се яде месо. Този ден се характеризира с яденето на пържола с кисело зеле. Също така се приготвят тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. През постовете не се позволяват мляко, млечни продукти, яйца и месо. Само на Никулден се разрешава употребата на риба.

През времето на постите можем да консумираме всичко, което е от растителен произход. Абсолютно са забранени месото, яйцата и млечните продукти. Ако по време на поста се пада голям християнски празник, се разрешава употребата на риба. През Коледните пости тези празници са на 21 ноември – Въведение Богородично и на 6 декември – Никулден. Седмица преди причастие не се позволява употребата на масло и зехтин.

Храните, които могат да заместят месото, са тофу, леща, грах, нахут и боб. Те са богати на фибри и протеини, както и на множество витамини. Изключителен избор за трапезата са и киноа и булгур. Най-добрата алтернатива на месото са соята и варивата. Трябва да включим и зеленчукови супи в менюто си.

Сиренето и кашкавалът могат да бъдат заменени с растителни видове като тофу (соево сирене) или сирене от кашу. Сезонните плодове и зеленчуци, като моркови, ряпа, зеле, цвекло, спанак, патладжан, тиква, цитруси, банани, ябълки и сушени плодове, трябва да се включват в менюто ни.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДепутати решиха дерогацията за руски петрол да остане
следваща статияИзраел провежда операция срещу „Хамас“ в най-голямата болница в Газа