Начало Водещи Израел провежда операция срещу „Хамас“ в най-голямата болница в Газа

Израел провежда операция срещу „Хамас“ в най-голямата болница в Газа

126
Сателитна снимка на болницата и околностите ѝ в Газа.
Сателитна снимка на болницата и околностите ѝ в Газа. Снимка: Maxar Technologies via AP Photo/БТА

Според израелската армия, те извършват операция в най-голямата болница в Газа, „Ал Шифа“, с цел установяване на „оперативна необходимост“. Израел призовава силите на „Хамас“ да се предадат, като обаче няма достатъчно информация за събитията в болницата.

Жители на Газа твърдят, че в болницата са влезли танкове и стотици войници в операция, която цели предполагаем команден център на „Хамас“. Израел уточнява, че операцията засяга конкретен район на болницата, като участват обучени сили, включително медицински екипи и арабски военнослужещи.

Операцията е стартирала в 02:00 часа местно време и палестинските власти са предупредени за нея. Около 2 500 души са потърсили убежище в болницата, като се твърди, че председателят на САЩ носи отговорност за продължаващата операция в болницата „Ал Шифа“.

Според „Хамас“, операцията може да доведе до масово убийство в болницата, като те предупреждават за сериозни последици. В първите коментари от Белия дом, се казва, че болниците и пациентите трябва да бъдат защитени.

Още международни новини – четете тук

предишна статияОт днес започват Коледните пости за православните християни
следваща статияБойна техника, по-високи заплати и ограда на границата: Близо 6 млрд. лв. дава държавата за сигурност догодина