Начало Водещи Депутати решиха дерогацията за руски петрол да остане

Депутати решиха дерогацията за руски петрол да остане

118
Лукойл - Росенец
Лукойл

Парламентарната енергийна комисия отхвърли предложението за отмяна на изключението, което допуска бургаския нефтокомбинат на „Лукойл“ да работи с руски петрол. Законопроектът беше внесен от Делян Добрев и предизвика сериозни дебати сред членовете на парламента. Според предложението, държавата трябва да предприеме действия и в рамките на тридневен срок да прекрати дерогацията.

Преди няколко месеца бяха обсъдени сериозни дебати отново в парламента и беше приет график, по който рафинерията трябва да премине на работа с неруски петрол в рамките на една година.

Делян Добрев мотивира промените с разпространен преди дни доклад, според който „Лукойл Нефтохим“ не спазва ограниченията и заобикаля забраната да продава горива от руски нефт в ЕС. Освен това, се посочва, че компанията не плаща обещаните данъци и вноски във фонда за компенсиране на потребителите, които плащат скъпо за горива, произведени от евтин руски петрол. Компанията трупа милиардни печалби, а българите нямат никаква полза от дерогацията, твърди Добрев.

След отхвърлянето на предложението си, Делян Добрев написа коментар във Фейсбук, според който отхвърлянето е станало с гласовете на БСП, „Възраждане“, ПП и ДБ. Той задава въпрос за интересите на Русия, които се оспорват в парламента, като ги означава като „путинисти или обикновени опортюнисти“.

 

предишна статияВоенният министър: По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи
следваща статияОт днес започват Коледните пости за православните християни