Бекир Кадриески
Бекир Кадриески Снимка: Фейсбук

Председателят на българското дружество в Струга – Бекир Кадриески, днес е станал обект на поредния престъпен акт на омраза. Нападнат е от 3-4 местни лица в заведение, обиждан многократно за това че е българин и пребит. В момента е в болницата в Струга, оставен сам в стая без лекарски надзор, има затруднения с дишането и болки по тялото. Това съобщи във фейсбук неговият приятел Боян Донев.

„В момента в Република Северна Македония (РСМ) най-уязвими са българите БЕЗ българско гражданство. Затова са необходими спешни мерки колкото е възможно по-бързо да се ускорят процедурите и да се елиминират корупционните практики с българските паспорти“, пише той.

По думите му проблемите за българите в Северна Македония не произлизат от провокативни имена на дружества, а от това, че са подложени на етническо гонение заради българския си произход.

„Познавам Бекир лично и е кротък и добър човек и никому не мисли зло, стореното днес е отвратителен акт на омраза, който трябва да бъде ОСТРО осъден и заклеймен от България и да използваме всички механизми и чрез Европа да окажем въздействие това да не се случва отново“, посочва Донев. Според него службите вече са набелязали следващата си жертва.

„Това се превръща в системен тормоз и унижение над българите. Ако не реагираме днес, утре ще е късно“, пише той в мрежата.

От ГЕРБ реагираха остро на поредния случай на омраза в РСМ спрямо хора с българско самосъзнание.

„Свидетели сме на пореден брутален акт на насилие срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Остро изказваме своето възмущение и осъждаме този пореден акт на непровокирано насилие срещу наш сънародник. Ако информацията, че побоят над Кадриески е бил придружен от думите „мръсен българин”, се потвърди, то случилото се ще представлява опасен рецидив и ще настояваме по всички възможни международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците – наказани с цялата строгост на закона“, се казва в позиция на ГЕРБ.

Припомняме, че през януари т.г. 23-годишният Християн Пендиков, секретар на културния клуб „Цар Борис III“ в Охрид бе пребит жестоко заради българското му самосъзнание.

предишна статияВалят искания от Гешев за сваляне на депутатски имунитети. И Димитър Аврамов от ДПС на прицел
следваща статияГешев бе заменен с нов „добър“ Гешев. Назначаването на Сарафов – падение (РЕАКЦИИ)