Сарафов и Гешев
Сарафов и Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов. Това породи доста коментари в социалните мрежи.

Ето някои от тях:

Ивайло Мирчев:

„Ако искаме нова прокуратура, ще трябва да спрем със старите номера. Избор, направен набързо е стар номер. Избор без предварително съставен профил на търсения кандидат е стар номер. Избор без солидна публична аргументация е, съжалявам, че се повтарям, стар номер. Тези номера сме ги гледали.

Изпълняващият длъжността главен прокурор трябваше да бъде избран от пленума на ВСС, а не само от прокурорската колегия. Заради неговата публична легитимност, а и защото, според членове на ВСС, така се прави подобен избор.

Изборът на Борислав Сарафов набързо и само от прокурорската колегия поставя под съмнение цялата идея за реформа на прокуратурата. Все едно сме се събудили всички тази сутрин в някакъв нов свят, в който аферата “Осемте джуджета” не съществува и никой от прокурорската колегия на ВСС не е чувал нищо за ролята на Сарафов в нея. Забележителна е тази групова амнезия. Ние обаче няма да забравим за какво сме тук и каква ни е целта – реална съдебна реформа, без подмяна“.

Емилия Милчева

„И така Гешев бе сменен с нов „добър“ Гешев. Борислав Боби Сарафов ще преразгледа някои имунитети ще нарочи други мишени през доста дългото време, в което ще е главен прокурор, ще удря и папка. Те пак си го избраха. Пепи Еврото може да се върне и да отвори пак гишетата в „Осемте джуджета“. Любена – в друг ресторант.

Бившият вече главен прокурор Гешев няма да бъде разследван, както всеки друг на високи постове се измъква безнаказано, с информацията и придобитите имущества. Сарафов, разбира се, е съвсем чист, ония иманета на сина му НАП провери и както за всички такива случаи установи, че проблем няма. В тинята сме, не сме мръднали оттам“.

Лена Бориславова

„Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС. Именно поради тази причина е необходима истинска съдебна реформа,а не подмяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в парламента“.

Слави Трифонов

„И каква стана тя?!

Сега Сарафов е главен прокурор.

И какво се промени?

Вие от Продължаваме промяната и Демократична България сте големи лавандули.

Бяхте използвани, за да изперете Бойко Борисов и да премахнете основната заплаха срещу него.

Вярно, сега имате власт, но Бойко Борисов може да ви я вземе, когато си поиска.

И сега той ще ви изнудва, ще ви заплашва и ще ви свали, когато сам си реши.

Тоест, той ви употреби, както си пожела!

И вие в неговите очи доказахте, че сте абсолютни аматьори.

Щеше да ми е много забавно, ако не беше тъжно.

Я ми кажете кой сега направи услуга на мафията?

Вие, бе, да – вие!

Трябва да работите нещо друго.

А Христо Иванов се оказа Снежанка в ръцете на „Осемте джуджета“.

Това разбира се е филм за възрастни“.

предишна статияОтново жесток побой над наш в РСМ. Нарекли го „мръсен българин+
следваща статияХристо Иванов за Гешев: Гражданското общество показа, че няма да търпи безконтролна, дебелашка и безотчетна власт