Начало Водещи Откриха предимствата на песимизма

Откриха предимствата на песимизма

958
песимист

Британски учени уточниха, че така нареченият „отбранителен песимизъм“ помага на хората по-добре да си свършат работата. Те се отнасят и по-грижливо към здравето си. Резултатите от изследването са публикувани в The Conservation, цитира ги лента.ру.

Учените са съсредоточили вниманието си върху „отбранителния“ песимизъм – стратегия, която помага на човек да преодолее тревогата. Те предположили, че намалените очаквания и страха от директен сблъсък с неприятна загуба заставят песимистите по-подробно да планират всяка своя крачка.

Например, ако песимистът отива на събеседване, очаква провал и мислено разглежда най-лошите сценарии като по този начин успява да ги избегне с по-голяма вероятност. В главата му се оформя план за действие, който може да гарантира, че въображаемите провали няма да се случат.

Това предположение било доказано по време на експеримент, при който участниците са помолени да сглобят дума от пъзел с букви. Хората в лошо настроение обикновено се справяли със задачата по-добре, отколкото тези, които били по-весели.

При другия експеримент болни с възпалено дебело черво и страдащи от артрит били помолени да оценят бъдещите си възможност да се справят с недъга. Така се оказва, че негативното мислене може да има определени преимущества и за здравето: песимистите, като правило, са по-обезпокоени за своето здраве и, например, ако започне епидемия, с по-голяма вероятност ще вземат профилактични мерки

предишна статияМемоарите на Мишел Обама излизат на 13 ноември
следваща статияХарви Уейнстейн банкрутира