опасни навици

Всички знаем колко вредно е тютюнопушенето за организма ни, но модерното време се характеризират с фактори, които постепенно го изместват от върха на списъка със смъртоносни навици, предупреждават американски учени.

Ето 5 неща, които ни убиват, а присъстват в ежедневието ни:

Самота

Embed from Getty Images

Последните изследвания показват, че социалната изолация е също толкова вредна за нашето здраве, колкото и всичко останало на върха на „смъртоносния“ списък.

Социалните мрежи и все по-малкото „живо“ излизане с приятели и колеги са довели до самота, която придобива невероятни размери.

Професорът по психология от университета Бригъм Йънг, Жулиен Холт Лунстад казва, че ефектът от самотата върху намаляването на продължителността на живота е еквивалентен на пушенето на 15 цигари на ден.

Заседнал начин на живот

 

Заседналият начин на живот увеличава риска от развитие на няколко вида рак, установи проучване от 2014 г.

На всеки допълнителни два часа седене се увеличава рискът от рак на дебелото черво, рак на ендометриума, рак на белия дроб, независимо от извършването на упражнения през деня. Дори и при редовни упражнения, седенето повече от осем часа на ден увеличава риска от различни здравословни проблеми.

Липса на сън

Embed from Getty Images

Американски изследователи съобщават, че 50 до 70 милиона души в САЩ страдат от нарушения на съня. Недостатъчният сън, предупреждава професорът от СЗО Валерий Гафаров, увеличава риска от инсулт и инфаркт в същата степен, както ежедневното пушене.

Солариум

Embed from Getty Images

Въпреки че използването на солариум изглежда просто като вариант на слънчеви бани, който контролираме, то може да бъде също толкова опасно за тялото, колкото пушенето.

Още през 2014 г. дерматолози доказаха, че прекомерното използване на солариум причинява повече случаи на рак на кожата, отколкото пушенето причинява случаи на рак на белия дроб.

Нездравословно хранене

Embed from Getty Images

Сладките и преработени храни, богати на наситени мастни киселини, допринасят за развитието на потенциално смъртоносни заболявания както и тютюнопушенето. През 2016 г. учени, разследващи смъртни случаи поради лошо хранене, стигнаха до извода, че смъртността надвишава тази от алкохола, наркотиците и тютюна.

предишна статияСлучвало ли се е да си кажете: Нямам желание за работа? Ето и причините затова
следваща статияЗащо смартфона няма място в леглото