Начало Водещи Защо дебелеем, когато спрем цигарите?

Защо дебелеем, когато спрем цигарите?

5432
спиране на цигарите

Наближава Нова година и обикновено в нощта на 31 декември срещу 1 януари всички си даваме обещания. Ако през миналата новогодишна нощ сте си обещали да спрете цигарите, трябва да ви напомним, че не ви остава много време да го изпълните.

спиране на цигарите

Все пак, ако решите да започнете от тази Нова година, може би се притеснявате, че щом спрете цигарите, ще напълнеете.

спиране на цигарите

Ние ще ви отговорим защо всъщност след отказването на цигарите, качваме по някой килограм и как да се справим с този проблем.

Колко килограма се качват след спиране на цигарите?

Обикновено, след отказване на цигарите, бившият пушач качва между 2 и 3 кг. и това според специалистите е съвсем нормално.

Какво се случва с нас след спиране на цигарите?

  1. Промяна в метаболизма

Пушачите имат лош метаболизъм. Тяхната способност да усвояват пълноценно хранителните вещества и да изграждат тъкани в организма е намалена.

Щом спрат да пушат, метаболизмът се подобрява, заради понижените нива на въглероден диоксид.

спиране на цигарите

Кръвта пренася важни вещества и кислород до всички клетки и усвояването на приетата храна се възвръща към нормалното състояние, т.е. ако досега сте изяждали по една пица на вечеря и нищо не ви се е лепвало, сега има огромен риск всяка приета калория да се складира като мазнини.

Това е нормална функция на организма, която цели съхраняване на живота.

  1. Никотинов глад

Спирането на цигарите е свързано с намаляване нивата на никотин в тялото. Това състояние води до поява на т.нар. никотинов глад.

Повечето хора го описват като дискомфорт в областта над диафрагмата. Реално погледнато този глад прилича изцяло на обикновения, физически глад.

спиране на цигарите

Лъжливото усещане, че ви се хапва нещо е причина за силното влечение към храната.

Според изследвания никотина се изчиства (или поне намалява значително) от организма за 7 дни, след което често се случва физическия глад да се смята за нужда от цигара. За да ги различите, просто изчакайте, желанието ви за дръпване ще изчезне скоро, а гладът за храна ще остане.

  1. Скуката

Пушачите палят цигара поради много причини – нервни са, след хапване, сутрин с кафето, скучно им е.

Не веднъж сме виждали хора, които чакат на автобусната спирка или просто бездействат, палят цигара, защото не знаят какво да правят с ръцете си.

спиране на цигарите

След като са взели решение да не пушат повече, заместват цигарите с храна. Напълно нормално е да се качат килограми.

Как да запазите теглото си?

  • избягване на бързите храни – хамбургери, чипсове, пици и други. Заредете хладилника с храни от всички групи – млечни, месни, купете си плодове, зеленчуци и при желание да хапнете нещо си направете голяма салата или изяжте плод. След някои прости математически сметки, ако сте пушили по една кутия дневно, би трябвало да спестите минимум 150 лв. на месец. Добър допълнителен бюджет за купуване на истинска храна

спиране на цигарите

  • пийте много течности – вода, чайове, сокове, но избягвайте кофеиновите напитки. Сутрешното кафе може да ви „навее спомени“ за пушенето. Вместо това може да изпиете чаша чай или прясно мляко.
  • дъвчете дъвка. Така ще държите устата си заета.
  • когато искате да правите нещо с ръцете си, може да си нарежете краставица и морков на пръчици, които да натопите в чаша със смес от лимонов сок и сол. Така ще „гризете“ нещо, без да вредите на организма си.

Отказването от вредния навик, особено след дългогодишен стаж, не е лесна задача.

Качването на няколко килограма е далеч по-безопасно от интоксикацията на организма и белодробните заболявания, следствие на цигарения дим.

предишна статияЕвропа се страхува от кризата в Германия
следваща статияBMW проектира магистрала за електрически мотоциклети