В продължение на много години Европа разчиташе на Германия като на водеща държава. Провалът на коалицията „Ямайка“ още повече задълбочава кризата на континента. Но в самата държава реакцията се оказа много сдържана.

В понеделник сутринта Европа се оказа изненадана от неуспеха на „сондиращите“ преговори за „ямайската“ коалиция. Официални заключения на правителствата на страните от ЕС се оказаха крайно сдържани. Никой не иска още повече да изостря и без това напрегнатата ситуация със забележки отвън.

Въпреки това е голямо безпокойството поради това, че необходимите реформи и важни решения в Европа могат да бъдат отложени поради края на „Ямайка“. „Това са лоши новини за Европа“, каза холандският държавен секретар по европейските въпроси Халбе Зийлстра. В Европа винаги е било така, че всички страни от ЕС на първо място се ориентират по позицията на германия. През последните няколко седмици това особено важеше за Лондон и Париж.

В понеделник Еврокомисията действаше на пръв поглед невъзмутимо. „Тук, в комисията, сме уверени…в това, че стабилността и приемствеността ще бъдат съблюдавани“, каза говорител по повод края на коалицията „Ямайка“. Но зад кулисите в комисията се чуваха и съмнения, че необходимите реформи могат да бъдат реализирани достатъчно бързо. „Сега много неща ще станат по-трудни“, каза високопоставен служител.

Тишина във Франция

На 6 декември председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска да представи голям законодателен пакет от важни за еврозоната реформи. След това държавните глави и Европарламентът трябва да вземат решение. Това ще отнеме известно време. „На всички в Брюксел им е понятно, че в обозримо бъдеще нови реформи ще могат да бъдат проведени само в ограничен период от време. Тази възможност ще се разкрие след формирането на немското правителство и ще се изчерпи около пет-шест месеца преди изборите в Европа, които ще се проведат през май или юни 2019 г.“, каза Гунтрал Волф, шеф на брюкселския аналитичен център Brueghel.

По думите на Волф без еднозначна позиция от страна на Берлин ще стане значително по-сложно да бъдат приемани важни решения по въпроси като политиката по отношение на бежанците, създаването на т. Нар. Отбранителен съюз или обсъждането на Брекзит.

Във Франция цари тишина: През последното десетилетие Ангела Меркел олицетворяваше немската стабилност и твърдост. Това, д което тя се захващаше, изглеждаше необходимо да се получи. В томва отношение французите имаха абсолютно двойнствено положение. Търсещите образа на врага за Европейския съюз го получаваха благодарение на доминиращата роля на Меркел.

Сега става дума за „гибелта на боговете“, но няма и сянка на облекчение или дори злорадство. „Напрегнатата ситуация в германия не е в наш интерес“, каза президентът на Франция Еманюел Макрон в понеделник сутринта в кулоарите на срещи в Елисейския дворец. Макрон добави, че късно вечерта в неделя се обадил на канцлера и отбелязал заявлението на лидера на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер като „пределно твърдо“.

За френския президент нови избори в германия биха били най-лошия сценарий в хода на събитията: на Макрон му е необходима силната Меркел. Сложните преговори за коалиция и без това се възприемат във Франция като фатална спирачка за европейската инициатива на Макрон.

Но в Елисейския дворец все още се опитват да запазят оптимизъм. Политическата неопределеност на Германия засилва необходимостта от „амбициозния проект за Европа“, в официалното заявление се казва: „Ние желаем Германия и Европа нашият най-важен партньор да бъде стабилен и силен“. Кризата укрепи във Франция намерението й „да прави предложения, да подема инициативи и да работи над амбициозния европейски проект“.Заедно с германските партньори това би могло да се реализира.

За Лондон ситуацията води към задънена улица

Лондон също иска в близките месеци да постигне ньякои неща с помощта на немците. Във Великобритания Ангела Меркел е смятана за некоронованата кралица на Европа, която според резултатите на водените до посреднощ преговори предава приетото решение на останалите държави от ЕС или даже го диктува. На това въображаемо могъщество на Меркел Лондон залагаше по въпросите на Брекзит още при предишния премиер Дейвид Камерън и още повече с Тереза Мей начело на правителството.

Както и на президента Еманюел Макрон, на британците също им трябва стабилно немско правителство. Това е свързано с факта, че остава застрашително малко време за преговори по излизането от ЕС. Ако една от най-важните държави, каквато е Германия, се окаже политически парализирана за продължителен период от време, то, от гледната точка на Лондон, това ще доведе до още по-задънена улица. В средата на декември предстои решаваща за Мей среща на правителствените глави на ЕС и техните правителства в Брюксел. Доколко тогава Берлин ще е дееспособен сега не е известно.

Поради това умерените гласове в Лондон предупреждава всички злословници, противници на ЕС на Острова, да не се радват по повод колапса на Меркел като доказателство за провала на Европа. Тъй като без споразумение за Брекзит Великобритания е заплашена от икономическа криза. Само че официални коментари по повод края на „Ямайка“ от Темза не дойдоха.

Това се отнася и до италианското правителство. Никой в Европа не иска да налива масло в огъня или дори съвсем да провали отношенията с канцлера Меркел. Правителството в Рим наблюдава ситуацията в Германия с „уважително мълчание“, както заяви говорителят на правителството. Премиерът Паоло Джентилони се надява, че берлинските разправии няма да отслабят Меркел. За него канцлерът на Германия е най-важният партньор в политиката за сигурност и за решаване на проблема с бежанците.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн гледа на ситуацията по аналогичен начин: „Във времената на Брекзит, климатичните промени, терористичната заплаха и миграционните проблеми, а също и във времената, когато от страна на САЩ, изглежда, се установява мултилатерализмът, и ценностите на европейската общност отслабват, силно немско правителство просто е необходимо за запазването на устойчивите позиции на Европа в света“, каза той пред в. „Велт“. Аселборн добави: „Германия е последната страна, която може да си позволи да допусне нестабилност на правителството. Нейната роля в света й забранява това.“

Неясно остава какви последствия може да има хаоса в Берлин за източноевропейците. „Германия стана по-непредсказуема“, каза унгтарски дипломат, който не пожела името му да бъде цитирано. От страна на Полша нямаше никакво официално изявление. „Криза в Германия“, кратко съобщи полската телевизия. Три думи, които казват всичко./БГНЕС

……………….

Герхард Гнаук, Кристоф Шилц, С Болзен, Б. Калноки, М. Майстер, К. Ройшер, в. „Велт“.

предишна статияЗапознайте се с едни от най-страшните филми на ужасите, за които няма да повярвате че са по действителен случай (ВИДЕО)
следваща статияЗащо дебелеем, когато спрем цигарите?