действителен случай

Мнозина биха се съгласили, че едни от най-зрелищните и въздействащи филми са тези, правени по действителен случай. Когато съчетаем филм на ужасите с реални събития обаче, няма как да не се получи нещо наистина страховито.

Запознайте се с едни от най-страшните филми на ужасите, които за съжаление не са плод на режисьорско въображение.

„Змията и дъгата“ (1988 година)

Антрополог от Харвардския университет заминава за Хаити, за да проучи мистериозен прах, който потиска нервната и дихателната система без да причинява смърт, като оставя човек напълно парализиран, но в съзнание – същинско зомби.

Филмът се основава на документалната книга на антрополога Дейвис Уейд „Змията и дъгата“. В нея той описва посещението си в родината на зомбитата – Хаити и напълно реалните си срещи с тях.

„Послания от мрака“ (2002 година)

Разследвайки загадъчните обстоятелства около смъртта на съпругата си, репортерът Джон Клайн се натъква на тайната за страховито същество, вещаещо смърт на всеки, който го види. Джон открива връзка между свръхестественото създание и градче в западна Вирджиния, където хората са в плен на парализиращ страх.

Филмът е създаден по книгата на Джон Кийл „Предсказанията на Мотман“. В нея той описва мистериозно създание, което е било наблюдавано от десетки хора между ноември 1966 и декември 1967 година в Западна Вирджиния. Повечето очевидци го описват като същество с размерите на човек, с огромни рефлектиращи червени очи и криле като на молец. И досега няма логично обяснение на видяното от хората.

„Чудовището“ (2003 година)

Разказът е фокусиран в период от девет месеца през 1989-1990 г., когато магистралната проститутка Айлийн Уорносе, започва лесбийска връзка с жена на име Селби. Точно тогава тя започва и да убива своите клиенти, за да им взима парите, без да им предлага секс. Ролята е изпълнена брилянтно от Чарлийз Терон.

Шокиращата история е създадена по истинския живот на Айлийн Уорнос – първата жена-сериен убиец в САЩ. След като е заловена, Айлийн получава 6 смъртни присъди. Красавицата-звяр е екзекутирана през 2002 година.

„Послания от отвъдното“ (2005 година)

Филм, от който ще настръхнете и определено ще сънувате кошмари. Историята на добродетелното и уважавано семейство Бел, в чиято ферма се оказва, че витае злонамерен дух. Призрак, който иска смъртта на член от семейството.

За историята на семейство Бел, подложено на тормоза на мистериозен дух, са написани 35 книги! Действието се развива през 1820 година. Смъртта на главата на семейството – Джон Бел е единствената в американската история, която е документирана като смърт по вина на призрак.

„Ужасът в Амитивил“ (2005 година)

Джордж и Кати Лъц се нанасят в нова къща в Амитивил заедно с трите си деца. Купуват я изгодно, но никой не има казва, че домът бил сцена на масово убийство. Година по-рано, най-възрастният син на семейство Дефео – Роналд убива всички, докато спят. Той твърди, че бил принуден да го направи от гласовете, които чува. Скоро след като семейство Лъц се нанасят, Джордж също започва да чува гласове и се превръща в заплаха за останалите.

На 13 ноември 1974 година Роналд Дефео убива майка си, баща си, двете си сестри и двамата си братя. Неговата история служи за основа на филма. Разследващите откриват много мистични детайли в престъплението, но въпреки това съдът намира Дефео за вменяем и го осъжда на общо 150 години затвор.

„Американско престъпление“ (2007 година)

Родителите на момиченцата Силвия и Джени пътували постоянно, затова наели бавачка, която да се грижи за тях. Децата били поверени на грижите на Гертруде Банишевски от Индиана. Едва ли подозирали, че 3 месеца по-късно едно от момичетата им ще бъде мъртво.

Убийството на Силвия Лайкънс е едно от най-ужасяващите в историята на щата Индиана. Трудно е да си представим, че подобно престъпление не е плод на режисьорска фантазия, а напълно реално.

16-годишната Силвия системно била изтезавана от Гертруде и нейните деца. Момичето било бито до смърт, а тялото ѝ жигосано. Когато намерили мъртвото момиче, то било очевидно недохранено. Най-страшното в цялата история, е фактът, че съседите на Гертруде знаели какво се случва в къщата ѝ, но не направили нищо по въпроса.

„Първично зло“ (2007 година)

На този сериен убиец се приписват повече жертви, отколкото на Джак Изкормвача, Юнабомбър и Чикатило, взети заедно. Филм за Густав – шестметров крокодил-човекоядец. Американски новинарски екип, решава да залови ненаситното чудовище и да спре демоничните му зверства, като проникне в най-тъмните части на африканската джунгла. Но Густав също е на лов – неуловим и жаден за човешка кръв.

Филмът се основава на истинската история за крокодила Густав, който обитава поречието на река Нил в Бурунди. Смята се, че за около 65 години крокодилът е изял повече от 300 души. През годините са правени многобройни опити за неговото залавяне, включително и от военни с автомати АК-47 и експлозиви, но безуспешно – чудовището все още е живо.

„Подмяната“ (2008 година)

Сюжетът: В една неделна утрин на 1928 година в предградията на Лос Анджелис, Кристин се сбогува със сина си Уолтър и отива на работа. Когато се прибира, тя открива, че детето е изчезнало. След месеци безплодно издирване, се появява момченце, което твърди, че е нейния изгубен син. Замаяна от бурята от полицаи, журналисти и бушуващите в нея емоции, Кристин му позволява да остане вкъщи. Но в сърцето си тя знае, че това не е Уолтър.

Уайнвилския „пилешки“ убиец, похищавал и убивал малки момчета в предградията на Лос Анджелис в периода 1926 -1928 година. За да унищожи телата на убитите деца, убиецът използвал негасена вар, а останките погребвал в ранчото си. Разследващите успели да идентифицират няколко от телата, за едно от които се предполага, че е на малкия Уолтър. Историята разтърсва калифорнийската правна система през 1928 година.

„Заклинанието“ (2013 година)

Когато семейство Перон се премества в нова къща открива, че те не са единствените обитатели. Те стават свидетели на внезапно затваряне на вратите, студ и миризма на гниене, а децата често виждат неразбираеми отражения в огледалата. Уплашени от случващото се, Перон търсят помощ от известните екзорсисти Едуард и Лорейн Уорън.

През 1970 година младо момиче получава като подарък кукла от майка си. Момичето дори я взима със себе си в колежа, но скоро тя и нейната съквартирантка усещат, че куклата сякаш живее собствен живот. Изследователи на паранормалните явления Едуард и Лорейн Уорън се заемат със случая и откриват, че в куклата „Анабел“ се е вселил зъл дух. В момента куклата се намира в техния музей на окултното в Кънектикът.

„Избави ни от злото“ (2014 година)

Нюйоркската полиция разследва серия от тревожни и необясними престъпления. Един от офицерите се обръща за помощ към експерт по екзорсизъм, за да спаси града от дяволската заплаха.

Филмът е базиран на разказите на сержант Ралф Сарчи от 46-и участък в Борнкс, който публикува книга със заглавие „Пазете се от нощта“. Ралф описва опита си като полицейски служител и по-специално участието му в разследването на няколко мистериозни случая.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияНай-скандалните моменти от магазини по повод Black Friday (ВИДЕО)
следваща статияЕвропа се страхува от кризата в Германия