Начало Водещи „Няма да го демонтират, направо ще го съборят“: По следите на манипулацията...

„Няма да го демонтират, направо ще го съборят“: По следите на манипулацията за премахването на паметника на връх Шипка

134
Ремонт на Шипка
Снимка: Костадин Костадинов/Фейсбук

Лидерът на партията „Възраждане“ Костадин Костадинов споделя в профила си във Фейсбук, че паметника на връх Шипка предстои да бъде премахнат.

Костадинов е публикувал манипулативна снимка на паметника от време, когато е бил обграден за ремонт. Той обаче претендира, че паметникът ще бъде унищожен и призовава поддръжниците на партията на 3 март да защитават паметника срещу такава съдба.

За този пост лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обвини Костадинов в манипулация, твърдейки, че снимката е от предишния ремонт на паметника, който вече е приключил.

Също така, Каракачанов предостави информация за хронологията на ремонта, заявявайки, че процедурата за основен ремонт на паметника все още не е стартирала.

По-късно същият Костадинов призна, че е публикувал стара снимка и предостави нова, която потвърждава обграждането на паметника.

Въпреки това, директорът на Национален парк-музей „Шипка“ Чавдар Ангелов разкри, че оградата е във въздуха от пролетта на 2020 година, защото има опасност от падане на каменни късове от фасадата на паметника.

Понеже процедурата за ремонт все още не е приключила, оградата ще остане там, предпазвайки публиката до приключването на ремонта.

Според Костадинов, ремонта на паметника не е започнал и предполага, че той никога няма да бъде извършен. Той също така предупреждава за възможно оскверняване и събаряне на паметника, като дава пример с аналогичен случай във Варна.

Обществените поръчки за независим надзор на строителните дейности и за изпълнение на строително-ремонтни работи са все още актуални, като ще бъдат изпълнени след приключването на процедурата.

Данни от общинската администрация потвърждават опасенията на Костадинов, че паметникът може да бъде осквернен или съборен.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияКои бяха най-опасните метеорологични явления по света през 2023 година?
следваща статияЕвгений Кънев: БВП за първи път ще е рекорден – над 100 млрд. евро