Начало Водещи Евгений Кънев: БВП за първи път ще е рекорден – над 100...

Евгений Кънев: БВП за първи път ще е рекорден – над 100 млрд. евро

114
Евгений Кънев
Евгений Кънев

Брутният вътрешен продукт у нас тази година за първи път ще е над 100 милиарда евро, след като преди десет години беше 40 милиарда, а преди 20 години – 20 милиарда.

Това заяви икономистът Евгений Кънев в интервю за NOVA NEWS.

От 1997 година насам, когато започват реформите в България, БВП на страната е нараснал 10 пъти номинално и три пъти реално. Това се дължи на вземането и изплащането на кредити, според Кънев.

Според него страната ще може да поддържа 3% дефицит до 2024 г.

„Не бива обаче това да се превръща във фетиш. Планирането на разходите помага за управлението му. Скептичен съм, че ще покрием критерия „инфлация“, но съм оптимист, че ще се направи компромис и ще ни приемат в еврозоната. Дефицитът трябва да се контролира, за да влезем“, каза икономистът.

За него важното не е само да се гледа абсолютната стойност на дълга, а по-скоро каква икономика може да го покрие.

„Ако вие вземате кредит, който помага на икономиката да расте производително, тогава няма проблем с този дълг и трите процента дефицит“, заяви икономистът.

И по негово мнение, дори ако дефицитът е 3%, това е нормално за всички икономики по света.

„Защо трябва да бъдем на балансиран бюджет? Каква е икономическата логика, освен че сме вземали дълг? Има значение само неговият процентен дял от БВП. България за пръв път ще мине 100 млрд. БВП. Откакто започнаха реформите през 1997 г., той е нараснал три пъти. Една от причините за това са кредитите“, коментира още Кънев.

Според него капиталовите разходи трябва да са на 100% от покриването на дефицита.

„Всяко нещо, което държавата харчи, влиза в БВП“, обясни още икономистът.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Няма да го демонтират, направо ще го съборят“: По следите на манипулацията за премахването на паметника на връх Шипка
следваща статияДойде и неговият ред: ДСБ в Пловдив искат премахването на паметника „Альоша“