Начало Водещи Дойде и неговият ред: ДСБ в Пловдив искат премахването на паметника „Альоша“

Дойде и неговият ред: ДСБ в Пловдив искат премахването на паметника „Альоша“

89
Альоша
На снимката:
Альоша

Двамата съветници от ДСБ – Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, предложиха в Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша“ да бъде преместен до края на 2024 година чрез проект за решение. Според тях, паметникът трябва да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около него, съобщи БНР.

Най-накрая: Започна демонтаж на Паметника на Съветската армия

Общинските съветници посочват, че пространството около паметника е в занемарено състояние и трябва да бъде направено по-привлекателно за местните жители и гостите на града.

„Паметникът “Альоша” е масивен и уникален, но не се вписва в културната традиция и колективната памет на Пловдив, особено в сравнение с паметниците на български национални герои, които участваха в национално-освободителните борби. Останалите паметници, барелефи и плочи, със своето скромност, представят по-силно националния дух и култура“, каза Йоно Чепилски.

В допълнение, се посочва, че паметникът е символ на окупацията на България от Червената армия и представя погрешно историческата реалност. ДСБ нарича премахването на паметника “Альоша” морален акт, който цели да почете българската история и националното достойнство.

Предложението ще бъде обсъдено на сесията на Общинския съвет на Пловдив на 17-ти януари. Ако бъде прието, кметът на града Костадин Димитров трябва да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЕвгений Кънев: БВП за първи път ще е рекорден – над 100 млрд. евро
следваща статияПутин разкри: Изкарвах доста пари, като правех прозорци