Начало Водещи Кои бяха най-опасните метеорологични явления по света през 2023 година?

Кои бяха най-опасните метеорологични явления по света през 2023 година?

104
циклон, Индия

Екстремни метеорологични явления – това е новата реалност, с която се сблъскваме всеки ден, рекордно топло време, циклони, горещи вълни, наводнения. Всичко това се случва все по-често в резултат на изменението на климата и засяга целия свят.

В световен мащаб 2023 г. беше най-топлата година в историята на метеорологичните наблюдения. Средната температура беше с 1,46°C над средното за периода 1850 – 1900 г. Всеки месец от юни насам беше рекордно топъл, а разликата между 2023 г. и предишните 2 рекордно топли години – 2016 г. и 2020 г., е значителна. Това е резултат от предизвиканите от човека климатични промени и явлението Ел Ниньо.

2023 г. беше белязана от множество екстремни метеорологични явления, включително и в нашата страна. Горещи вълни, циклони, наводнения, засушавания – всичко това става все по-често и по-интензивно.

Повишението на средната температура на въздуха увеличава вероятността за и интензитета и честотата на екстремни явления, включително и на “съставни” събития – едновременна или последователна проява на екстремуми, като засушавания и последващи наводнения.

Екстремните явления водят до бедствия, с много сериозни последствия върху хората, материалните ресурси и природата. Поради това е важно да се работи както в посока на смекчаване на климатичните промени, така и в посока на мерки за адаптация.

Ще разгледаме някои от най-опасните случаи на екстремно време, на които човечеството стана свидетел през изминалата година.

Циклонът “Даниел” беше едно от най-трагичните метеорологични явления през 2023 г.

Средиземноморският циклон “Даниел” причини наводнения в Гърция, България, Турция, Либия, Египет и Израел през септември. На някои места беше отчетено рекордно високо количество валежи, като следствие бяха причинени сериозни материални щети и загуби на човешки живот.

В Либия циклонът причини най-значителните щети, като в резултат на бурята бяха потвърдени хиляди смъртни случаи и на десетки хиляди хора им бяха разрушени домовете. Оценените щети от циклона “Даниел” се изчисляват на над 20 млрд. щатски долара, като това го прави най-скъпият циклон в историята извън зоната на Северния Атлантически океан.

Тропическият циклон “Фреди” беше най-дълго продължилият тропически циклон в метеорологичната ни история.

Той премина над Мадагаскар и Мозамбик и нанесе огромни материални и човешки щети, които засегнаха най-силно Мозамбик и Малави. Последиците от циклона “Фреди” са множествени и отчетени са над 1400 смъртни случаи, като десетки хиляди хора бяха разселени и загубиха своите домове.

Горещи вълни в Италия, Тунис, Мароко, Алжир и Испания

През 2023 г. бяха регистрирани много сериозни горещини в Южна Европа и Северна Африка. Някои от най-високите температури в историята бяха измерени в тези региони, като това доведе до сериозни здравни и икономически проблеми.

Циклонът “Моча” е най-интензивният циклон, наблюдаван някога в северната част на Индийския Океан

Той причини смъртта на стотици хиляди хора в Шри Ланка, Индия, Бангладеш и Мианмар и предизвика материални щети за милиарди щатски долари. Този циклон е ясен пример за ужасите, които могат да бъдат причинени от екстремните метеорологични явления.

Застудяването в Афганистан

Рязкото застудяване в началото на януари миналата година причини свръхголеми щети на крехката инфраструктура в Афганистан, като доведе до много смъртни случаи и сериозни здравни и социално-икономически проблеми. Този случай показва, че екстремните метеорологични явления могат да бъдат убийствени за най-уязвимите общности по света.

Щетите на горещите вълни, циклони, наводнения и други екстремни метеорологични явления глобално струват милиарди

Оценката на икономическите последствия и щетите на глава на населението е само част от картината. Щетите са огромни и засягат стотици милиони хора по света.

Ние трябва да продължим да работим за намиране на решения за смекчаване на климатичните промени и за подпомагане на по-уязвимите общности, за да можем да се справим с новата реалност, която ни предизвиква всеки ден.

Още новини от деня – четете тук