Случвало се е на всеки: събуждате се, но навън е непрогледен мрак. Поглеждате часовника – едва два часа сутринта. Дали от насладата за възможността за още сън, или от нещо друго, но винаги заспиването след това е изключиелно лесно. Това знак ли е, че нещо не е наред? FITBOOK пита специалист по съня дали е нормално да се събуждате през нощта и какво ви помага да заспите отново.

Събуждането през нощта може да бъде много уморително. Особено ако след това е трудно да заспите отново. Въпреки това почти всеки се е сблъсквал с това явление. Има ли причина за безпокойство или може би дори е напълно нормално да се събуждате през нощта? И ако е така, защо? Специалистът по съня д-р Кристин Блум разполага с отговорите.

Не би било нормално да не се събуждате през нощта

Д-р Кристин Блум има много ясен отговор на първия въпрос: „Събуждането през нощта е напълно нормално. Фактът, че все още често ви се струва, че сте спали през  цялата нощ, е защото просто не си спомняте, че сте се събудили.“ С други думи, никой не спи по осем часа наведнъж. Проблем става само ако се събуждате по-често през нощта или ако заспиването отнема много време и това се възприема като тежест. „Ако това ви кара да сте будни по-дълго, времето, през което спите, естествено намалява. А това гарантира, че на сутринта не сме напълно отпочинали и имаме усещането, че не сме спали добре.“

В повечето случаи това са фази, които преминават от само себе си, уверява експертът. Защото в момента сте болни, защото работата ви е напрегната или дори обратното – на почивка сте. С възрастта сънят става по-лек, което води и до по-ранно събуждане.

Две фази на съня на ден също са подходящи

Много преди индустриализацията, която развива идеята, че хората трябва да работят поне от девет до пет, те вероятно са спали по различен начин. „Има сведения от историци, които описват, че хората са имали двуфазен сън до края на Средновековието“, обяснява специалистът по съня. „Това е ранен нощен сън, при който хората може да са си лягали в 19:00 ч. и да са спяли до полунощ. След това са се будили, извършвали са някакви дейности и малко по-късно отново са си лягали.“ Друго проучване от 90-те години на миналия век установява с помощта на лабораторни тестове за сън, че особено през кратките зимни дни организмът предпочита двуфазен сън. Според експерта обаче в последните проучвания с хора, които все още живеят без електричество, не са открити такива закономерности. Това предполага, че двуфазният сън не е непременно по-естествен. Според д-р Блум откритията по-скоро показват, че сънят ни може да се адаптира гъвкаво към промените в околната среда.

Сънят е нещо много индивидуално

Сега вече не живеем в Средновековието, когато вероятно е било част от ежедневния ритъм на повечето хора да си легнат след залез слънце. Но можем да изведем стратегии, които подпомагат здравословния сън. „Два до три часа преди оптималното ни биологично време за лягане започва отделянето на хормона на съня мелатонин. Най-голямо количество от него се отделя в най-ранните часове на сутринта между 2 и 4 часа. Това е такъв физиологичен фактор, който ни помага да заспим и да останем заспали.“ В крайна сметка сънят е нещо много индивидуално и според експерта по съня Блум това дали го намирате за спокоен, или се чувствате обезпокоени от събуждането си през нощта, е отчасти въпрос на съзнание. Нейният съвет: „Заспивайте само когато сте уморени, а не защото часовникът показва определено време.“

предишна статияАнджелина Джоли с емоционален призив към Конгреса срещу насилието над жени
следваща статияНа една от зодиите и предстои напрегнат ден