Анджелина Джоли призова Конгреса да приеме спешно нов закон срещу насилието над жени – бич, който се „се приема за нормален в нашата страна“.

Заобиколена от служители, актрисата показа текст, който трябва да предостави на жертвите медицинска и правна помощ, както и да помогне на деца, които са били изложени на това насилие.

„Грозната истина е, че домашното насилие у нас започва да се приема за нормално“, избухна тя. 46-годишната актриса обвинява бившия си съпруг Брад Пит, че умишлено е ударил сина им Мадокс,. Актьорът беше оправдан по тези обвинения. „Мисля за децата, които в момента са ужасени и страдащи, и за многото хора, за които този закон идва твърде късно“, каза Анджелина Джоли, призовавайки Конгреса да направи този закон приоритет.

От 1994 г., благодарение на подкрепата на двете партии, бяха одобрени нови изменени версии на Закона за насилието срещу жените. Джо Байдън – тогава сенатор, е автор на първата версия на текста. Но варианта, приет в Камарата на представителите през 2019 г., беше блокиран в Сената, където републиканците – по това време мнозинство, попречиха той да бъде поставен на гласуване.

Текстът, разкрит в сряда, е подкрепен от определени представители на двете партии. Американският президент „приветства“ представянето на тази нова версия в сряда.„Почти можем да си отдъхнем с облекчение“, каза сенаторът от републиканците Джони Ърнст. Самата тя е жертва на домашно насилие в миналото.