Меган

Нова оставка във Великобритания дни след скандалното интервю, което херцогът и херцогинята на Съсекс Принц Хари и Меган Маркъл дадоха пред Опра Уинфри. Поредният поел отговорност за изразена позиция е изпълнителният директор на Дружеството на издателите Иън Мъри. Причината е, че беше подложен на ожесточени критики на Острова  по повод коментари на обвиненията от страна на Меган и Хари, че британските медии са „расистки“.

Дружеството на издателите излезе с остро изявление след интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган. В него се казва, че е неприемливо двойката да обвинява в расизъм пресата, без да има доказателства.

Повече от 160 журналисти изразиха несъгласие с позицията. Сред тях са редакторите на „Гардиън“, „Файненшъл таймс“ и „Хъфингтън пост“. Те открито заклеймяват непризнаването на проблемите, свързани с расизма.

Много от номинираните за журналистически награди, които се раздават всяка година от Дружеството на издателите, пък се отказаха от участие в церемонията.

Иън Мъри заяви, че като изпълнителен директор трябва да поеме вината и да си подаде оставката. По думите му така оглавяваната до момента от него институция ще подобри репутацията си.

Мъри заяви, че не е съгласен, че направеното изявление по някакъв начин защитава расизма. Въпреки  той признава, че  е трябвало да бъде по-ясно в осъждането на предубедеността. Директорът обаче напомни, че британската преса има „горда история в заклеймяването на расизма“.

В ново изявление на Дружеството на издателите се казва, че „има още какво да се направи в медиите, за да се подобри расовото разнообразие и приобщаване“.

Вчера заради критики относно казаното от Меган Маркъл  принуден да подаде оставка бе един от емблематичните журналисти на Острова. С поста си на водещ на „Добро утро Великобритания“ се прости Пиърс Морган.

предишна статияКралицата свика спешно членовете на семейството
следваща статия72 годишен германец е най-татуираният мъж в страната