Начало Водещи Надежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на...

Надежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на държавата за развитие на педиатричната грижа?

24
Надежда Цекулова

Проектът, който правителството одобри за частна болница с педиатрично отделение „Мама и аз“, е изцяло нов проект на инвеститора, за който до момента не се е знаело.

Това стана ясно от думите на Надежда Цекулова, която е член на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница.

„Проектът, който беше обявен от Министерския съвет онзи ден, всъщност не е нито един от тези два проекта. Той е трети, изцяло нов проект, за който ние чухме за първи път, след като Министерският съвет анонсира одобрението му“, каза Цекулова в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

Тя поясни, че това решение на правителството е взето без да има предварителна информация по този казус.

„Всъщност ние знаем за предходни инвестиционни намерения на този инвеститор отпреди две години, отнасящи се до територията на София, защото същият инвеститор има болници и в други градове на страната. За София бяха обявени инвестиционни намерения за една многопрофилна болница с над 500 легла в Казичене и една детска болница с близо 400 легла в кв. „Дианабад“, допълни тя.

„В този ред на мисли ми е много трудно да кажа, дали моментът е бил специално подбран, или по някакво случайно стечение на обстоятелствата така се е случило, че още съвсем в началото на работата на служебното правителство и точно преди празничните дни е взето това решение. Аз не съм човек, който вярва в съвпаденията, когато става дума за политика, но трябва да отчетем хипотетичната възможност наистина да става дума за съвпадение“, поясни още Цекулова.

По думите ѝ най-големият проблем с частната болница и изтичането на кадри, от които в здравната система и без това има недостиг.

„Но когато говорим за лечебни заведения, нещата не изглеждат толкова просто и разбиването на съществуващите екипи в съществуващите педиатрични клиники може да доведе до много тежко нарушаване на достъпа на децата до качествена медицинска помощ. Това е много сериозен въпрос и е много комплексен. И поради тази причина аргументите от типа на „Вие не искате лекарите да получават високи заплати в частните болници, това е комунизъм“ са меко казано неиздържани“, допълни тя.

„Къде точно стои тази болница според плановете на държавата за развитие на педиатричната грижа, е един от въпросите, които ние задаваме? Защото нямаме отговор на него“, каза Надежда Цекулова.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБрюксел предупреди Грузия, че законът за „чуждестранните агенти“ застрашава европейското ѝ бъдеще
следваща статияВижте прогнозите за икономическия растеж на България и инфлацията