Начало Свят Брюксел предупреди Грузия, че законът за „чуждестранните агенти“ застрашава европейското ѝ бъдеще

Брюксел предупреди Грузия, че законът за „чуждестранните агенти“ застрашава европейското ѝ бъдеще

29
Протести в Грузия
Снимка: БТА

Европейският съюз изпрати ясно предупреждение на грузинското правителство относно законопроекта за „чуждестранните агенти“, като го определи като неприемлив и като потенциална заплаха за европейските амбиции на Тбилиси, съобщи Ройтерс.

Герт Ян Копман, отговарящ за разширяването на ЕС, заяви това по време на пресконференция в грузинската столица, предава БТА.

Той подчерта, че Брюксел внимателно наблюдава ситуацията в Грузия и изразява тревога от настоящите събития там.

„Следим тревожните развития около законопроекта. В текущата си форма на второ четене, законопроектът е неприемлив и би създал сериозни проблеми за европейския път на Грузия“, посочи Копман.

„Все още може да има промяна. През септември ще направим препоръки дали да започнем преговори за присъединяване с Тбилиси и октомври-ноември ще публикуваме доклад. Така че все още има време, но настоящата инициатива е в ръцете на грузинското правителство.“

Парламентът на Грузия прие законопроекта за „чуждестранните агенти“ на второ четене вчера, който беше критикуван заради сходството с руския модел. Протести пред сградата на парламента бяха разпръснати със сълзотворен газ и гранати, след което законопроектът трябва да бъде разгледан на трето четене след около две седмици.

Политическите напрежения в Грузия, с население от 3,7 милиона души, са част от по-широкия сблъсък, който може да определи бъдещето на страната и дали тя ще се приближи повече до Европа или отново ще се насочи към влиянието на Москва, отбелязва Ройтерс.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБрюксел предупреди Грузия, че законът за „чуждестранните агенти“ застрашава европейското ѝ бъдеще
следваща статияНадежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на държавата за развитие на педиатричната грижа?