Начало Пари Вижте прогнозите за икономическия растеж на България и инфлацията

Вижте прогнозите за икономическия растеж на България и инфлацията

19
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват ускоряване на икономическия растеж на България от 1,8% през 2023 г. до 2,5% тази година и до 2,9% през 2025 г., поради увеличаването на държавните инвестиции и средства от ЕС.

ОИСР прогнозира, че частното потребление в страната ще намалее, но ще остане силно, подкрепено от високия растеж на заплатите и кредитите, както и от ниската безработица. Външните условия се подобряват, което ще доведе до увеличаване на търговията.

Организацията очаква инфлацията в България да спадне от 9,5% през 2023 г. до 3,0% тази година, благодарение на намалението на световните цени на храните и енергията, и на обявените мерки на правителството. Въпреки това, високите заплати са предизвикателство за намаляване на инфлацията.

Натиска върху заплатите и дефицита на работна ръка правят трудно съобразяването на инфлацията с тази в други еврозони, като общата инфлация се очаква да бъде 2,8% през 2025 г., предупреждава ОИСР.

Организацията посочва, че политическата несигурност може да застраши планираните реформи и инвестиции. Забавянето на реформите може да намали финансирането от ЕС и допълнителните инвестиции.

Лихвените проценти в България следват тези в еврозоната, но трансмисионният механизъм към българската икономика е бавен, което води до увеличаване на кредитите. ОИСР препоръчва прилагане на мерки за забавяне на темпото на кредитите.

Фискалният дефицит се преценява да се разшири с увеличението на разходите през 2024 г. Увеличението на разходите се дължи на по-високите социални трансфери и заплатите в публичния сектор. Предвиждат се и повече капиталови разходи за инфраструктурни проекти и отбрана. Намалените ДДС ставки за хляб и ресторантски услуги ще бъдат оттеглени.

ОИСР се надява, че държавният бюджетен дефицит ще нарасне до 3,1% от БВП през 2025 г. Организацията препоръчва по-предпазлива фискална политика за управление на търсенето и подготовка за предизвикателствата.

Ангажиментите за цялостно прилагане на мерките за реформи и зелен преход биха допринесли за повишаването на икономическия растеж на страната. Износът и вносът на стоки и услуги в България се очаква да нараснат в следващите години.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияНадежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на държавата за развитие на педиатричната грижа?
следваща статияВижте прогнозите за икономическия растеж на България и инфлацията