Начало Култура Мона Лиза може да се сдобие с нов дом

Мона Лиза може да се сдобие с нов дом

29
Мона Лиза

Лорънс де Карс, управител на Лувъра, предложи преместването на Мона Лиза в отделна изложбена зала, за по-добро изживяване на посетителите.

Този ход би дал на посетителите по-добро изживяване, според него, като той сподели пред телевизия France Inter:

„Винаги е разочароващо, когато не успеем да предоставим на посетителите най-доброто изживяване и не сбъднем очакванията им. Това се отнася и до Мона Лиза. Считам, че е необходимо по-добро решение“.

Много посетители идват в Лувъра само заради картината, като над 20 000 души на ден си правят селфита пред нея.

Протестна атака върху Мона Лиза
Протестиращи еколози хвърлиха супа по картината през януари / Снимка: БНТ

Популярността на картината често е била предмет на престъпления и атаки през последните 100 години.

През 1911 г. картината бива открадната, но е открита след две години.

През 1956 г. Мона Лиза е заседена зад предпазно стъкло след атака със сярна киселина, която причинява сериозни щети на творбата.

През 1974 г. по време на изложбата в Токио, жена в инвалидна количка поръсва картината с червена боя, изразявайки протест срещу труднодостъпния музей, където е изложена.

През 2005 г. картината бива поставена в кутия с допълнителна защита, контролираща температурата и влажността.

През 2009 г. руски турист се опитва да залие Джокондата с чай.

През 2022 г. активист хвърля торта върху картината, призовавайки хората да мислят за Земята.

През януари тази година, Мона Лиза е цел на протест от еколози, които я поръскват със супа, настоявайки за „здравословна и устойчива храна“. Картината, на щастие, остава неповредена.

Мона Лиза
Снимка: БТА

Мона Лиза, или Джокондата, известна като „веселата жена“, е с маслени бои върху дъска от топола рисувана през XVI век от Леонардо да Винчи и е една от най-популярните картина в западната история на изкуството. Малко картини са толкова известни и репродуцирани като нея. Собственост е на френското правителство и се съхранява в Лувъра, Париж. Представя жена с „загадъчна усмивка“, гледаща към зрителя.

В момента „Мона Лиза“ се намира в най-голямата зала на Лувъра, срещу най-голямата картина в музея – „Сватбата в Кана“ на Паоло Веронезе. Близо до нея са и платната на великите венециански майстори от XVI век.

Лувърът, открит през 1793 г., е най-посещаваният музей в света. През 2022 г. 7,2 милиона души са разгледали колекцията му, като музеят е печелил 76,5 млн. евро. През 2023 г. посетителите са нараснали на 8,9 милиона. Очаква се посещаемостта да се увеличи по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж това лято.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияКристиян Вигенин е водач на листата на социалистите за евроизборите
следваща статияМона Лиза може да се сдобие с нов дом