Начало Култура ТОП-7 на най-интересните филми за Христос и Възкресението

ТОП-7 на най-интересните филми за Христос и Възкресението

34
ТОП-7 на най-интересните филми за Христос и Възкресението
Иисус според Мел Гибсън.

Най-същественото събитие в християнството и религията без съмнение е Възкресението. То е и една от най-използваните теми в различните изкуства – в литературата, в драматургията, а особено силно в изобразителното изкуство. Като най-комуникативно изкуство, киното също често обръща внимание на темата – понякога успешно, а понякога не толкова.

Представяме ви кратко класиране на най-интересните филми, разказващи за живота, смъртта и възкресението на Иисус Христос. Повечето от тях могат да бъдат намерени на платформата YouTube за свободно гледане.

Страстите Христови

Джим Кавийзъл като Иисус.

Най-мощният и най-интересен филм, основан на евангелските източници, за Разпятието и Възкресението без колебание е „Страстите Христови“ (2004) на Мел Гибсън.

Приет с контрастни реакции (особено от евреите), филмът беше официално одобрен от Ватикана (за разлика от много други филми за Иисус). Лентата е много въздействаща със своя натурализъм, особено с мъките, претърпени от Божия Син. „Идеята ми беше да създам история, която да вдъхновява хората, да ги трогва дълбоко, и да разпространява ценностите на вярата, любовта и прошката. И вярвам, че успях“, споделя Мел Гибсън, който по обикновение е актьор в екшън киното (на добро качество).

В „Страстите Христови“ има силно българско присъствие. B ролите на Христо Шопов (римският прокурор на Юдея Пилат Понтийски) и Христо Живков (който скоро почина, в ролята на апостол Йоан), наред с великолепния Джим Кавийзъл (Иисус) и Моника Белучи (Мария Магдалена)… Впечатляващо като киноезик, филмът е и доказателство за маниакалната привързаност на Мел Гибсън към правдоподобието. За разлика от всички други ленти за Христос, в този се говори на арамейски и латински, а не на английски. Което го прави наистина много въздействащ.

„Ни само говорим кратко описание на това, което се случва, но с изключение на няколко реплики, почти не променихме от описаното в Евангелията“, споделя Гибсън.

„По време на снимките постоянно се молех и медитирах, не излизах от героя си. Беше важно, тъй като знаех, че хората ще виждат Иисус в мен чрез молитвите ми“, казва Джим Кавийзъл. Той се е ангажирал толкова с ролята си, че докато участва в сцените на разпятието на Иисус, актьорът е толкова болен, че на практика рискува живота си. „Имах проблеми със сърцето. Когато лекарят ме прегледа и ми каза: ‘Мел, той може да умре’, отговорих: ‘Да, това е между мен и Господ“

Евангелие по Матея

Енкрико Ирасоки като Иисус.

Личностно е, че много от сцените в „Страстите Христови“ са заснети в същите места, където е заснет филмът на Пиер Паоло Пазолини. В „Евангелие по Матея“ (1964) Иисус е показан като невзрачен, изтънчен, но с дълбоки и проницателни очи – истински Спасител на народа – много наподобяващ на режисьора, който е марксист, но същевременно вярващ католик. Повечето персонажи са непрофесионални актьори, а типажите са обикновени местни хора, което допринася за реализма на разказа, приближавайки го до документалното въздействие.

„Евангелие по Матея“ е номиниран за три Оскара и е удостоен със Специалната награда от журито на кинофестивала във Венеция през 1964 г.

Бен-Хур

Чарлтън Хестън като Юда Бен-Хур.

Друг филм от 60-те години на миналия век – холивудският блокбъстър „Бен-Хур” (1969) на Уилям Уайлър е определен като един от най-добрите филми, снимани някога (не само за Иисус, а за цялостно). За мнозина гледането му е великденска традиция.

Филмът представя епична история, която се развива в Йерусалим през 26 г. сл. Хр… Богатият еврейски благородник Юда Бен-Хур (Чарлтън Хестън) бива поробен от римляните и невинно обвинен в заговор за убийство на римски определител. Бен-Хур изживява две преминали раздразнителни срещи с Иисус Христос, когото завеждат към разпятието.

Филмът предлага романтика, приключения, спорт, екзотични места, мелодрама и едно култово състезание с колесници. „Бен-Хур“ държи рекорда за най-много спечелени награди Оскар – цели 11, което не е подобрено до момента, а само изравнено от „Титаник“ и „Властелинът на пръстените“. „Бен-Хур“ преживя и римейк през 2016 г., но по-добре не говорите за него – толкова е далече от оригинала.

Иисус от Монреал

Лотер Блюто като Иисус.

Филм от Канада, съвременна версия на притчата и един от н