Начало Култура 22 светлинни творби и нова фестивална зона очакват посетителите на LUNAR 2024

22 светлинни творби и нова фестивална зона очакват посетителите на LUNAR 2024

29
22 светлинни творби и нова фестивална зона очакват посетителите на LUNAR 2024
Източник: lunarlights.eu

Третата годишна поредица на фестивала LUNAR за 2024 г. представя нови инсталации и пешеходен маршрут през градския пейзаж.

София ще се трансформира в открита галерия с 22 светлинни творби, изложени от 9 до 12 май 2024 г. Мапинг, светлинни инсталации, лазерно шоу и изкуство ще запленят сгради и паркове в града. Над 20 артисти ще представят своите произведения по 4,5 км маршрут, а региона на Южен парк 2 ще зарадва посетителите с нови изживявания. Светлините ще бъдат включени от 21:00 до 00:00 ч. през четирите вечери, а достъпът до локациите е безплатен.

Разнообразие от проекции, имерсии, и ателиета очакват гостите на фестивала. Градските зони ще бъдат преобразени, за да се насладите изцяло на изкуството, а организаторите ще предоставят по-добри транспортни възможности.

Първите двете проекции при фестивала ще превърнат фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia в кинескопични пътешествия. На Националната галерия/ Квадрат 500 ще може да се насладите на визуално драматично представяне на природните елементи.

Сградата на Българската академия на науките ще бъде превърната в ренесансов дворец за разказване на приказки, а Княжеската градина ще бъде домакин на голямо имерсивно преживяване за гостите.

Визуалните артисти от пет държави ще оставят следата си върху сградата на Държавна агенция “Архиви” преди гостиите да стигнат до столичното Ларго. Там ще се открие холограмната светлинна инсталация CyberFlo, която обещава невероятно преживяване.

Великолепната сграда на Регионалния исторически музей – София ще зарадва посетителите с международно видео мапинг състезание на тема за митове и легенди.

Светлинният фестивал продължава с интерактивни инсталации в Градската градина и уникални проекции на ул. “Княз Александър I” №4. Освен това, публиката ще бъде предизвикана в пл. “Славейков” да участва в интересни представления.

Постоянната инсталация “Във вихъра на града” и новите творби в Южен парк 2, като интерактивната инсталация “имПУЛС”, ще бъдат още едни изненади за гостите на фестивала. Събитието се провежда с подкрепата на водещи институции и компании, като ще бъде достъпно за всички желаещи да усетят вълнението на светлината.

Източник: lunarlights.eu

Още новини за култура – четете тук