Митове за калории: в какво да вярваме?

Много от нас, особено тези, които се опитват да следят диетата си и искат да отслабнат, редовно отчитат калориите. И това е съвсем логично, защото всеки продукт има собствена енергийна стойност, която се изразява в килокалории. Информацията за броя им се съдържа на почти всяка опаковка и това значително улеснява нашите изчисления. Това просто не са всички наши представи за калориите в действителност!

Всички калории са абсолютно еднакви.

Коренно погрешно твърдение! Мазнините с въглехидрати, както и фруктозата с глюкоза, се разграждат и впоследствие се метаболизират по съвсем различни начини! И ако калориите, получени в хода на балансирана диета, наистина са в състояние да осигурят на организма доста дълго чувство за ситост, тогава калориите, освободени от продукти с достатъчно висок процент захар, веднага ще повишат съдържанието на захар в кръвта, като значително засилват чувството на глад. От това можем спокойно да заключим, че всички калории имат напълно различни стойности. Между другото, на всички, които искат да отслабнат, се препоръчва да включват в диетата си около четиридесет грама фибри дневно!

Дъвчете храна по-дълго – по-малко калории

Това наистина е така, но само по простата причина, че човек обикновено има усещане за пълнота само след четвърт час от началото на храненето – през това време „бързането“ помага да ядем много повече от тези, които имат навика да се хранят бавно и дъвчат старателно всичко, което попада в устата. Логично е, че ако се яде повече храна, тогава калориите в този случай също се консумират значително повече! Между другото, бавното дъвчене е добро не само защото ви позволява да ядете по-малко, но и защото допринася в голяма степен за правилното и пълноценно храносмилане. И този подход наистина помага да „спестите” до тридесет процента калории по време на всяко хранене!

Ограничаването на калории е полезно

Смята се, че за да се намалят телесните мазнини, е необходимо да се ограничи приема на калории и да започнете да се храните правилно. Много фитнес треньори силно препоръчват да се определи дневен праг от 1600 калории, не повече. Някои от тях обаче смятат, че в този случай теглото ще започне постепенно да намалява от само себе си. Уви, не всичко е толкова просто!
В случай на хора без метаболитни нарушения (а днес няма толкова много граждани) ограничаването на приема на калории наистина може да доведе до впечатляващи резултати в началото, но дори и така, рано или късно ще се появи така наречената „стагнация“. Съответно, ограничавайки съдържанието на калории в диетата си, човек получава не само дефицит на най-важните хранителни съединения, но и метаболитно разстройство и в резултат на това в повечето случаи пак ще се върнете към предишното си състояние. А това означава, че самото броене на калории по никакъв начин няма да помогне за решаването на съществуващия проблем! За да отслабнете ефективно, важно е да опитате напълно и безвъзвратно да възстановите собственото си хранене, като изключите от него много впечатляващ списък на вредни продукти и добавите определен списък на здравословни продукти. И разбира се

Пропускайки закуската, можете да „спестите“ прилично количество калории

Теоретично това е наистина възможно, тоест пропускането на закуска определено ще намали дневното количество калории. Определено не си струва да жертвате точно закуската: факт е, че процесите на изгаряне на мазнини и стимулиране на метаболизма започват от първото хранене и в този случай калориите започват да се преработват веднага. Ако прескочите закуската, всички горепосочени процеси ще стартират малко по-късно, въпреки че човекът в същото време е в активно състояние от доста време. Ето защо е по-добре никога да не отказвате закуска!

Всички калории се усвояват.

Всяка храна започва да се абсорбира само в тънките черва, но за да бъде там, първо трябва да премине през стомаха. Така че запомнете – около десет процента от консумираните калории изобщо не се усвояват! В същото време животинските протеини ще се усвояват много по-лесно от растителните протеини, защото фибрите в храносмилателния тракт са много по-дълги.

Времето за хранене е един от най-важните аспекти.

Човешкото тяло абсолютно не се интересува кога точно е консумирало калории: за закуска, по време на обяд или за обилна вечеря – то може да отговори само на това, от което се състоят тези калории. Въпреки това, по време на вечерята, във всеки случай, си струва да се ограничите само до лека храна, например домати, пълнени с пилешки гърди или зеленчуци, запечени с яйца – такива ястия могат да гарантират на човешкия организъм както доставката на всички необходими хранителни вещества, така и усещане за пълнота. Особено важно е да се избягват захарта и бързите въглехидрати вечер – те неизменно водят до рязък скок на нивата на захарта, което от своя страна допринася за натрупването на мазнини до голяма степен. И човек не се нуждае от толкова енергия вечер – обикновено

Важно е да се опитате да ядете продукти с отрицателна калоричност по-често.

Такава концепция като отрицателна калоричност всъщност изобщо не съществува! Така че това също е мит, вероятно изобретен от производителите на някои храни! Концепцията за храна, за усвояемостта на която тялото изразходва много повече калории, отколкото получава, е абсурдна сама по себе си! Всеки един съществуващ продукт се състои от мазнини, въглехидрати и протеини, съответно, те просто не могат да имат калории! Затова е по-добре да се опитате да избягвате продукти с нулево или дори отрицателно съдържание на калории в опаковката им – възможно е в тях да има много повече багрила и всякакви хранителни добавки (далеч не най-полезните, между другото!), Отколкото в прости и познати ни продукти!

Ако се потите повече, можете да изгорите много повече калории.

Уви, това не е вярно – това твърдение няма нищо общо с реалността. Човек се поти, за да охлади тялото си и степента, в която се отделя потта, се дължи на такива важни фактори като теглото, както и нивото на физическа натовареност и, разбира се, възрастта. Освен това интензивността на изпотяване зависи и от количеството на потните жлези – като правило човек има от два до четири милиона. Разбира се, човек наистина може да отслабне в резултат на обилно изпотяване, само че той ще загуби в този случай не мазнини, а просто вода! Например, ако пиете определено количество вода след тренировка, ще забележите, че теглото отново се е увеличило – не интензивно изпотяване, но активните тренировки ще ви помогнат да изгорите повече калории.

Студената вода помага.

Има мнение, че за бързо отслабване е необходимо да ядете храна в комбинация със студена вода – уж в този случай тялото ще започне да харчи допълнителни калории, за да „загрее“, което от своя страна ще помогне за бързото отслабване. Но този метод не може да бъде ефективен по никакъв начин – ако са необходими само седемнадесет калории за загряване на половин литър вода от нула до тридесет и седем градуса, какво да кажем за отслабването!

Ананасът е в състояние ефективно да унищожава калориите

И това също изобщо не е така! Твърдението, че ананасът и други подобни плодове са в състояние да се отърват от калориите, като бързо ги изгарят, не са нищо повече от мит или празни спекулации. Но това не означава, че трябва незабавно да спрете да ядете ананаси – напротив, те трябва да бъдат включени в диетата, защото съдържащият се в тях бромелайн е надарен със способността да убива вредните бактерии и да поддържа храносмилането, влияейки му благоприятно. Ананасът съдържа малко калории, но перфектно укрепва имунната система и стимулира метаболизма (почти същото като зеления чай или кофеина!). И тези свойства също със сигурност ще послужат добре в трудната задача да се отървете от излишните килограми!

Важно е да не забравяме, че процесът на освобождаване от излишните килограми се основава не само на намаляване на количеството консумирани калории – това е само един от най-важните компоненти на интегрирания подход за отслабване, който включва всички видове полезни процедури, масаж и интензивна физическа активност!

предишна статияБританска кръчма сваля цената на бирата заради Брекзит
следваща статияДнес някой ще трябва да угоди на любимия, дори и да не иска, а друг ще бъде възнаграден за трудолюбието си