Начало Любопитно Мистерията с изчезването на Амелия Еърхарт е разгадана

Мистерията с изчезването на Амелия Еърхарт е разгадана

3005
Амелия Еърхарт

Останките, открити през 1940 г. на малък остров в Тихия океан, вероятно принадлежат на легендарната американска авиаторка Амелия Еърхарт, която изчезнала три години по-рано в същия район. Това твърди ново изследване на екипа на антрополога Ричард Янц от Университета в Тенеси, цитирано от Франс прес.

Анализите установяват, че костите не са на дребен мъж, а на прочутата авиаторка, изчезнала на 39-годишна възраст при опит да обиколи света със самолета си заедно с навигатора Фред Нунън.

От десетилетия изследователи и почитатели се опитват да разгадаят мистерията с изчезването на първата жена, прелетяла над Атлантическия океан със самолет през 1932 г.

Според една от теориите през юли 1937 г. двумоторният Локхийд Електра свършил горивото над Тихия океан и се разбил на необитаемия остров Гърднър, който днес се нарича Никумароро, част от Кирибати.

През 1940 г. британска експедиция открила на острова човешки череп, кости и подметка от женска обувка, калъф за секстант и бутилка ликьор „Бенедиктин“. Костите са изпратени във Фиджи и проучвани през следващата година от професор по анатомия, който ги обявява за мъжки. За стане още по-голяма мистерията, останките изчезват.

Близо 80 г- по-късно Ричард Янц използва компютърната програма Fordisc, за да анализира измерванията, направени от анатома. Проучва и дрехите на Амелия Еърхарт. Така установява, че съответствието с авиаторката е над 99%.

Неточната интерпретация на предишните изследвания се обяснява с факта, че антропологията е била много слабо развита в началото на 20 в.

Приключението на Еърхарт и Нунън започва на 20 май 1937. Двамата излитат от Оуклънд, Калифорния. На 2 юли напускат Папуа-нова Гвинея с амбициозното намерение да прелетят 4000 км до миниатюрния остров Хоуланд, по средата на пътя между Австралия и Хавай. Но не стигат до островчето.

предишна статияПарижка галерия отваря врати за нудисти
следваща статияМного са вероятни успехи в професионалната дейност за една от зодиите, какво да очакват другите в неделя?