Начало Водещи В Мексико 12-годишно момче е студент по биомедицинска физика

В Мексико 12-годишно момче е студент по биомедицинска физика

1702
12-годишен

На 12 години, с любимата плюшена играчка в ръка, Карлос Антонио Сантамария в понеделник ще постъпи в Националния автономен университет на Мексико, за да изучава биомедицинска физика. Така, той става най-младия студент в този престижен университет.

„Моята главна цел е да представя основния елемент, за да могат медиците и биолозите да разрешават нашите биологични проблеми “, пояснява Карлос пред гора от микрофони и камери по време на пресконференция в университета.

Ако успея да произведа една клетка, която се поддържа самостоятелно, орган по орган, ще можем да лекуваме всички болести, обяснява той с една голяма усмивка, разкриваща, че наскоро е загубил няколко от млечните си зъби.

Този студент с „изключително висок когнитивен капацитет“, според университета, не харесва да бъде определян за „гений“. Той казва, че постъпва в университета само с една „жажда за знания“. Но, неспокойна, майка му е загрижена единствено той да изяжда своята закуска.

„Аз ще ходя на лекции с моята плюшена играчка, една пума, талисман на футболния отбор към университета“, пояснява Карлос. Той подкрепя отбора, въпреки че футболът не е страстта му. Той предпочита видео игрите и да конструира. Обича също научно-популярни четива и класическа литература. „Един ден ще прочета „Дон Кихот“ и „Сто години самота“, казва той.

Карлос ще се присъедини към около 30 студента, избрани за този курс, измежду 700 души. Но за да стигне дотук, пътят му не е лек.

Ако компанията на възрастните е приятна за него, връзката с другите деца „е малко по-трудна“, признава малкото момче.

Той преживява „враждебна атмосфера“ в училищата, където учи, преди да завърши накрая Националния институт за обучение на възрастни.

„Той трябваше да премине изпити за възрастни, което също не е нормално“, се оплаква баща му Фабиан. Той е преминал през административните трудности, за да получи синът му правото да премине бакалавърската степен.

Карлос би искал университета да „приветства група деца като него, да даде възможност всички деца, които искат да се запишат, да положат тест“.

Младото чудо вярва, че Мексико се намира „в буря“, главно поради „липсата на образование“.

Той поиска от избрания президент Андрес Мануел Лопез Опрайдор „да не допусне грешките на своите предшественици“, а от депутатите поиска „да мислят повече за малцинствата“.

предишна статияИзненади от любимия за една от зодиите, а за друга – финансова инжекция
следваща статияКосмическият товарен кораб „Дракон“ се завърна на Земята