Веселина Ганчева – главна медицинска сестра, СБАЛББ „Св. София“ – от началото на протестите на медицинските специалисти е на „фронтовата линия”. Тя присъства на всички протести на медицинските сестри, защитава ревностно исканията им. И в днешния дъждовен ден, камерата на ДЕБАТИ.БГ намери палатките на медицинските сестри под прозорците на Министерския съвет. Вижте какво каза пред нас Ганчева:

 

Днес правителството и синдикатите се разбраха да бъде коригиран допълващият стандарт за училищно и детско здравеопазване. Става въпрос за около 11 хиляди души, работещи в детски ясли, градини, за които ще са необходими около 9 млн. лева, за да получават заплата от 900 лева. Вие как ще коментирате това решение?

Доколкото разбрах, става въпрос за финансиране на специалисти от извънболничната помощ. Това е много добре, защото колегите от много години са пренебрегвани. Но, според мен, е пълен абсурд да се неглижират болничните заведения. Там далеч не сме постигнали това, което е необходимо.

Така че, за мен това не е рационално решение. Ако големите синдикати КНСБ и КТ „Подкрепа”, които отговарят за нашите трудови правоотношения са се договорили само за това, момчета и момичета, това не е правилно. Ние къде сме? Една година се борим, за да има справедливост. Колкото пъти са ни предлагали или се е говорило да се увеличат заплатите само в болничната помощ, ние казваме „не, ние се борим за всички, които са в нашето съсловие и системата”, независимо къде работят.

Така че, престанете да ни противопоставяте. Ако вдигате заплатите, това трябва да е за всички. И ние твърдо стоим зад това наше убеждение.

А какви са Вашите искания, нека да припомним?

Нашите искания не са се променили грам от една година. Просто сме ги разделили на краткосрочни и дългосрочни, именно, за да облекчим и да направим труда на властимащите по-лесен. Наясно сме, че това, което искаме с търговските дружества, което е основата на нашите искания, е трудно изпълнимо и изисква повече време. Но това не означава, че ние се отказваме от него. Но, спокойно, както си вдигат заплатите господа управляващите, могат да седнат и да намерят заплатите на всички медицински специалисти – тези, които са на първата линия сега. Оставили са ни като жертвени агнета, без предпазни облекла. Сега идвам от болницата, в която работя и ви казвам: колегите пишат в социалните мрежи, че нямат с какво да работят. Нямат елементарни маски. Раздават им по една маска на ден. Няма очила, няма престилки. За какво говорим?! И в същото време няма да ни увеличат заплатите. Не ви ли е срам?!

За категория труд говорим. Нямали сме право. Ние ли нямаме право? Ние умираме първи. Просто това е безобразие. Бясна съм на всички, които се гаврят с нас.

предишна статияЩе стане ли овесът кралят на растителните млека?
следваща статияКотките ви „маркират“, търкайки главата си във вас